Armáda má málo psov, rezort obrany dokúpil ďalších

Armáda aj vojenská polícia má málo služobných psov, rezort obrany im dokúpil ďalších 14 štvornohých pomocníkov. Podľa oznamu vo vestníku verejného obstarávania zaplatili za psy združeniu K-7 Psovodi záchranári Slovenskej republiky 7 200 eur bez DPH.

22.01.2014 14:05
debata (15)

„Ide o strážnych, hliadkových a špeciálnych psov na detekciu výbušnín a detekciu drog,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Rezort obrany rokoval aj so Slobodou zvierat o možnej spolupráci pri zaobstaraní psov z útulkov. Od tejto organizácie, ani od iného útulku by však podľa hovorkyne nedostal psy, ktoré by spĺňali kritéria výkupu.

Ministerstvo obrany zabezpečuje služobné psy podľa požiadaviek vojenských útvarov a finančných možností rezortu. Psy, ktoré teraz pre vojakov obstarali, by mali ísť k útvarom v Martine, Prešove, Nitre a Trenčíne (pracovisko Hronsek).

Niektoré z „vojenských“ psov sa dostanú aj na misiu do zahraničia. „V súčasnosti je v operácii ISAF nasadený jeden príslušník Vojenskej polície so služobným psom na detekciu drog,“ dodala Balleková. Služobné psy cvičia v Centre výcviku a kynológie Vojenskej polície Vlkanová – Hronsek. V Ozbrojených silách SR mali k 31. decembru minulého roka 70 služobných psov a vo Vojenskej polícii „slúžilo“ 25 psov. „V obidvoch prípadoch ide o podstav, pretože plánovaný počet služobných psov pre ozbrojené sily je 130 a pre Vojenskú políciu 40,“ poznamenala Balleková.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #psovodi