Kauza Hedvigy Žákovej Malinovej môže skončiť pred súdom

Už v najbližšom čase sa rozhodne, či bude dlhoročná kauza Hedvigy Žákovej Malinovej pokračovať aj pred súdom. Generálna prokuratúra vo štvrtok skončila vyšetrovanie prípadu, v ktorom je mladá žena od roku 2007 obvinená z krivej výpovede, pretože si údajne mala vymyslieť napadnutie dvomi útočníkmi.

23.01.2014 14:44 , aktualizované: 20:20
Hedviga Malinová-Žáková Foto:
Hedviga Žáková Malinová
debata (325)

Podľa našich informácií prokuratúra zrejme podá na Hedvigu Žákovú Malinovú obžalobu. K ďalšiemu postupu sa však prokuratúra nechcela vyjadriť. „Preštudovanie vyšetrovacieho spisu bolo dnes ukončené. Prokurátorka Generálnej prokuratúry rozhodne o ďalšom postupe v trestnej veci,“ povedala včera hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Hedviga Žáková Malinová ešte vlani koncom roka prijala maďarské občianstvo a odsťahovala sa do Győru. Keďže slovenský zákon dvojaké občianstvo od júla 2010 zakazuje, Hedviga už slovenský pas nemá. Jej advokát Roman Kvasnica povedal, že jeho klientka sa súdneho konania neobáva a bude chodiť na Slovensko. „Ona sa nebojí žiadneho pojednávania. Celá táto vec, toto zneužívanie trestného práva, traumatizuje celú rodinu, hlavne jej deti,“ povedal advokát.

Ak by mladú ženu obžalovali, podľa odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej je povinná zúčastniť sa súdneho konania a nič nebráni tomu, aby sa súd uskutočnil na Slovensku. „U nás sa postupuje na základe pravidiel miestnej a vecnej príslušnosti a prvé pravidlo je podľa toho, kde sa skutok stal. Ak by obžaloba bola podaná na slovenský súd, nič nebráni tomu, že ide o občana iného štátu,“ vysvetlila Kurilovská.

Od počiatku kauzy sa vedú spory o zraneniach Hedvigy Žákovej Malinovej. Prokuratúra si dala vypracovať nový znalecký posudok. Znalec, ortopéd Boris Lisánsky, priebeh napadnutia, tak ako ho vo výpovediach podala obvinená, označil za nepravdepodobný. Ak podľa znalca Hedviga Žáková Malinová tvrdí, že krvácala z nosa a odtiaľ zrejme pochádza aj krv, tak na jej tvári to nezanechalo stopy. „Krvácanie z nosa je pomerne intenzívne, teda na mieste incidentu by mali zostať krvavé stopy a určite by sa mali nájsť, povedzme, krvavé obrúsky, ktorými si obvinená krvácanie z nosa zastavila. Ďalšou otázkou je, prečo si obvinená nos a okolie nosa dôkladne očistila a krvavé škvrny na tvári ponechala,“ uviedol znalec v posudku, o ktorom informoval pred časom denník Sme. Podľa znalca Malinovej zranenia neukazuje ani CT vyšetrenie a nemala ani otras mozgu. O zranení pery znalec uviedol, že je jediné nesporné. Nemožno podľa neho vylúčiť ani vznik zranenia bez cudzieho zavinenia.

Advokát má však k zisteniam znalca vážne výhrady. „Je neštandardné, keď namiesto Lekárskej fakulty UK v Bratislave zrazu do konania nastúpi ortopéd, ktorý ma veľmi úzku špecializáciu, a tento sa vyjadruje k zraneniam, ako je otras mozgu,“ reagoval pre Pravdu Kvasnica. Podľa neho znalecký posudok neobsahuje viacero zákonných náležitostí. Tiež údaj o tom, prečo znalec považoval za potrebné konzultovať vypracovanie znaleckého posudku. Lisánsky sa odvoláva na konzultácie s inými lekármi, ale podľa Kvasnicu nie je jasné, ktorí to konkrétne mali byť. Navrhol preto vypočuť aj znalca, ale prokuratúra podľa Kvasnicu tento úkon odmietla urobiť. Generálna prokuratúra nateraz nechcela advokátove tvrdenia komentovať.

Kauza Hedvigy Žákovej Malinovej sa začala v lete 2006. Cestou do školy na skúšku ju napadli dvaja útočníci a na blúzku jej napísali Maďari za Dunaj. Polícia prípad uzatvorila s tým, že sa nestal tak, ako ho poškodená opísala. Tá sa na postup slovenských štátnych orgánov sťažovala na Európskom súde pre ľudské práva. Prípad vyvolal veľký ohlas na politickej scéne. Bývalá vláda Ivety Radičovej sa Hedvige Žákovej Malinovej ospravedlnila a sťažnosť sa napokon skončila dohodou o zmieri.

© Autorské práva vyhradené

325 debata chyba
Viac na túto tému: #Hedviga Malinová-Žáková