Rozkol v zdravotníckej komore. Časť sestier chce nové vedenie

Napätie v komore zdravotných sestier by sa dalo krájať. Niektorým sestrám prekáža, že jej vedenie je málo aktívne.

24.01.2014 12:00
debata (7)

Žiadajú, aby prezidentka komory Iveta Lazorová odstúpila z funkcie. Tá to však neplánuje urobiť. Na internete sa objavila petícia namierená proti vedeniu Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Iniciátori vyzývajú členov rady, aby na nadchádzajúcom sneme komory nekandidovali. „Žiadame aj okamžité odstúpenie, prípadne odvolanie prezidentky Ivety Lazorovej a vyhlásenie nových volieb na prezidenta a členov rady komory,“ uvádza sa v petícii. Kto je jej autorom, nie je známe.

Podľa petičiarov vedenie komory slabo obhajovalo záujmy sestier v otázke platov. Požadujú podanie podnetu na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, aby prešetril zrušenie zákona, ktorý mal zabezpečiť sestrám vyššie mzdy. Podľa nich vedenie komory tiež zlyhalo pri projekte hodnotenia sústavného vzdelávania a teraz vraj hrozí, že bude musieť vrátiť viac ako dvestotisíc eur. Chcú tiež, aby sa prešetrilo hospodárenie komory.

Jej prezidentka Iveta Lazorová tvrdí, že z funkcie neodstúpi. „Bola som zvolená snemom a ten rozhodol o tom, že budem túto funkciu vykonávať štyri roky. Mrzí ma, že sa v petícii vyjadrujú aj nečlenovia komory, ak chcú ovplyvňovať situáciu v komore, môžu kedykoľvek vstúpiť,“ povedala Lazorová. Podľa nej nie je pravda, že komora je nečinná. Vysvetlila, že na Európsky súd pre ľudské práva sa neobrátila, pretože jej to neodporučili právnici.

Podľa riaditeľa kancelárie komory sestier Milana Laurinca nie všetky registrované sestry súhlasia s touto petíciou a mnohé body nie sú pravdivé. „Nevieme, kto je organizátorom petície, každý má však právo vyjadriť svoj nesúhlas. Ako riaditeľ kancelárie môžem povedať, že tie body petície nie sú pravdivé,“ podotkol Laurinec. Na mnohých požiadavkách sa už podľa neho dlhodobejšie pracuje. Napríklad momentálne prebieha audit hospodárenia, jeho výsledky by mali byť známe do týždňa.

Pod petíciou bolo vo štvrtok podvečer 200 podpisov, členov komory je vyše 18-tisíc. Podpísala sa pod ňu aj bývalá prezidentka komory Mária Lévyová, ktorá z funkcie odstúpila v marci minulého roka. Tá však odmieta, že by túto akciu organizovala. Tvrdí, že sa k petícii pridala preto, lebo sa nestotožňuje s činnosťou terajšej rady komory a jej praktikami. Snem komory sestier sa bude konať koncom apríla.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotné sestry