Opozícia o obmedzeniach novinárov: Smer sa v parlamente skrýva

Pravidlá práce novinárov v parlamente sa majú zmeniť po 15. februári. Redakcie budú môcť mať v Národnej rade (NR SR) už len obmedzený počet akreditovaných ľudí – audiovizuálne redakcie šesť zástupcov, tlačené periodiká troch ľudí, tlačové agentúry päť zástupcov a webové denníky troch ľudí, pričom v týchto počtoch sú zahrnutí redaktori aj technickí pracovníci. Proti týmto pravidlám práce novinárov v parlamente protestujú viaceré opozičné strany.

24.01.2014 12:26 , aktualizované: 15:16
parlament, Paška Foto: ,
Predseda parlamentu Pavol Paškav (Smer).
debata (73)

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) hovorí o hrubom zásahu do demokratických princípov fungovania slovenskej spoločnosti. Podľa poslanca Martina Poliačika Smer už stráca všetky zábrany. „Po tom, čo skoncentroval takmer všetku moc vo svojich rukách, zablokoval kontrolné inštitúcie a z parlamentu urobil slúžku PR marketingu svojho predsedu, sa teraz ide skrývať pred médiami, ktoré z podstaty svojej existencie majú kontrolovať každý krok volených zástupcov občanov. Namiesto toho, aby predseda parlamentu dbal na dodržiavanie pravidiel a reprezentatívne správanie zo strany svojich kolegov, ide ich pred ľuďmi skryť,“ povedal.

Otvoreným listom predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer) proti rozhodnutiu obmedziť slobodu pohybu zástupcov médií v budove Národnej rady SR protestovali predstavitelia hnutia NOVA. „Rovnako sú neprijateľné sankcie, ktorými chcete postihnúť novinárov, ktorí, plniac si svoju novinársku prácu, zaznamenajú niečo, čo nemusí byť po vôli niektorého z poslancov,“ napísali predstaviteli­a NOVA.

Štvorica autorov otvoreného listu argumentuje, že v minulosti sa práve vďaka novinárom podarilo odhaliť podvodné podpisovanie poslanca na prezenčnej listine. „Nie sú to novinári, ktorí dávajú zámienky pre vznik škandálov. Sú to poslanci a ich správanie. Či už v prípadoch, keď sú pod vplyvom alkoholu, klamú, alebo keď nevedia vysvetliť svoje správanie či kauzy,“ dodali.

Poslanci majú podľa nich v budove parlamentu dostatočne veľa priestorov, kde môžu tráviť čas v prípade, že si neželajú komunikovať s médiami. „Preto Vás žiadame, aby ste neodkladne zrušili svoje rozhodnutie a vrátili podmienky pre výkon novinárskej profesie na úroveň vyspelých demokratických krajín,“ píše sa v závere otvoreného listu, ktorý podpísali Gábor Grendel, Daniel Krajcer, Jana Žitňanská a Robert Žitňanský.

Matovičovci ponúkli novinárom stať sa ich formálnymi asistentmi

Svoju nespokojnosť s novými pravidlami vyjadrili aj poslanci z klubu OĽaNO. Obmedzovanie podmienok práce novinárov v parlamente poslanci z hnutia odmietajú. „Pán Paška štvrtkovým krokom vyjadril sympatie s diktátormi na Ukrajine, kde vládna moc obmedzila občanom slobodu prejavu. Chcel by som pánovi Paškovi pripomenúť, že je predsedom slovenského a nie ukrajinského parlamentu, že je 24 rokov po Nežnej revolúcii a aj keď mu je to nepríjemné, vláda jednej strany potrebuje kontrolu,“ vyhlásil poslanec klubu Jozef Viskupič.

OĽaNO prišlo s návrhom, podľa ktorého sa všetci novinári a pracovníci relevantných médií môžu stať asistentmi poslancov za ich stranu. Predstavitelia hnutia chcú takouto garanciou bojovať proti novým pripravovaným pravidlám práce novinárov v parlamente. Matovičovci ponúkajú, že ak by mal niekto z novinárov problém s akreditáciou, môže sa za symbolické jedno euro stať ich asistentom.

„Takýmto spôsobom de facto všetci zamestnanci redakcií získajú ešte väčší a lepší prístup do priestorov národnej rady,“ vysvetlil Igor Matovič plán, ako chcú Paškovi „vytrieť kocúra“. Novinári – asistenti by nemuseli pri každom vstupe do parlamentu absolvovať kontrolu detektorom kovov. Týmto plánom poslanci OĽaNO začínajú proces, ktorý by mal viesť k odvolávania Pavla Pašku z postu predsedu parlamentu.

S pohoršením prijala správu o obmedzení slobody pohybu a činnosti novinárov v parlamente aj mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS). Najnovšie zákazy pre zástupcov médií v parlamente podľa šéfa národniarov Andreja Danka zaváňajú obmedzením slobody tlače a návratom do čias pred nežnou revolúciou.

Obmedzenie novinárov vidí šéfka novinárskeho syndikátu ako problém

Predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov (SSN) Tamara Valková považuje v súvislosti s novými pravidlami pre zástupcov médií v NR SR za najzásadnejšie to, že novinári budú mať istým spôsobom obmedzený vstup do rokovacích priestorov výborov NR SR. Vstup či ich opustenie sú podľa nových pravidiel možné len v sprievode oprávnenej osoby.

Ako ďalej Valková povedala, hocikedy sa môže stať, že oprávnená osoba nebude prítomná a tak nebudú mať novinári prístup na rokovania výborov a teda ani prístup k informáciám. „Rokovania výborov ako aj samotného parlamentu sú verejné, budova je takisto verejný priestor, kam by mali mať prístup nielen novinári, ale samozrejme aj verejnosť,“ uviedla.

V súvislosti s pohybom novinárov po budove Národnej rady upozornila Tamara Valková na fakt, že v prípade jednotlivých členských štátov EÚ majú poväčšine novinári po budove voľný pohyb. Samozrejme okrem vyhradených miestností, režimových pracovísk či kancelárií, dodala.

Akreditácie pre novinárov v štátoch EÚ bývajú podľa jej slov permanentné a dočasné. „Permanentné bývajú väčšinou na rok, dočasné na kratší čas, ktorý je vecou dohody,“ vysvetlila. Slovenský syndikát novinárov napíše Kancelárii NR SR list, v ktorom bude žiadať o stretnutie a vykonzultovanie si týchto problémov, uzavrela.

Kancelária NR SR: Ľudia z médií nesmú narúšať dôstojnosť rokovania

Podľa pravidiel, ktoré už médiám poslala Kancelária NR SR, nesmú ľudia z médií narúšať dôstojnosť rokovania parlamentu a jeho orgánov. Zakázané bude fotografovanie a natáčanie osobných dokumentov, ktoré budú na stoloch poslancov. Akreditovaní novinári sa majú zdržiavať len v tlačovom stredisku, vo vestibule na prízemí, v priestore pred vstupmi do rokovacej sály a na balkóne. Poverený zamestnanec parlamentu môže na pokyn predsedajúceho napomenúť alebo aj vyviesť zástupcu médií z rokovacej miestností, ak by porušil nové pravidlá alebo by existoval predpoklad narušenia rokovania.

Kancelária NR SR si vyhradila právo vyviesť z budovy a odobrať akreditačný preukaz tomu, kto by narúšal činnosť parlamentu a jeho výborov, ohrozil by práva a bezpečnosť iných ľudí, napádal by pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod či príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #médiá #Pavol Paška