Východ krajiny môžu v sobotu potrápiť záveje

Cez víkend budú musieť chatári na horách, ale aj ľudia v bytovkách poriadne zakúriť. V sobotu k nám dorazí mrazivý arktický vzduch.

24.01.2014 15:02
pocasie, poasie, ochladenie, sneh, zaveje Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

„Ochladenie bude pomerne razantné. V noci sa ochladí na –9 až –4, v severnej časti územia na –9 až –14. Ani cez deň sa veľmi neoteplí. V južnej polovici územia očakávame denné teploty –5 až 0, na severe –10 až –5. Bude skutočne veľmi chladno. Na východe bude veľká oblačnosť a miestami sa môže vyskytovať slabé sneženie,“ naznačil meteorológ.

Do toho bude východniarom celú sobotu fúkať čerstvý severný vietor a cesty tak môžu byť zaviate. Slovenský hydrometeorologický ústav už vydal výstrahu 1.¤stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi pre celú oblasť východne od Košíc a Prešova. Týka sa to najmä okresov Medzilaborce, Snina, Sobrance a Michalovce.

Ráno zo soboty na nedeľu bude najmrazivejšie, aké Slovensko čaká v najbližších siedmich dňoch. Záhorie sa prebudí do mrazivých teplôt –12 až –17. Denná teplota nevystúpi nad –2 stupne. Deti na krajnom východe sa však aspoň budú môcť tešiť zo snehovej nádielky. „Najväčšiu šancu postaviť si snehuliaka budú mať opäť okresy na hranici s Ukrajinou, aj to však bude prachový sneh, a z toho sa snehuliak stavia veľmi ťažko,“ dodal Púčik. Od pondelka sa bude mierne otepľovať, noci však budú stále pod nulou a dni okolo nuly. Občas sa môže vyskytnúť slabé sneženie.

To, že sa už pomaličky zozimieva, niektorým vodičom pravdepodobne ešte nedošlo. Podľa riaditeľa Stella Centra Viliama Brtáňa to bolo vidieť už v stredu na cestách v okolí Prešova. „Podvečer sa začali výrazné problémy v Prešovskom kraji. Na cestách sa vytvorila súvislá biela ľadová vrstva. Cestári nestíhali, ale komplikovali si to aj samotní vodiči.“ Stačilo, aby sa odstavilo pár áut na krajnici, ostatní vodiči sa pozerali na ne a nie na cestu a narážali do seba. „Takto vzniklo množstvo nehôd, ktoré to ešte viac komplikovali. Polícia žiadala vodičov, aby sa čo najmenej pohybovali po Prešove, pretože tam bolo niekoľko neprejazdných ciest, vznikali tam dlhé kolóny. Takto je to vždy, keď sa objaví prvá poľadovica, prvé sneženie. Vodiči na to nie sú pripravení,“ mienil Brtáň.

Cez víkend očakáva, že vodiči budú mať starosti na horských priechodoch. „Už aj počas tohto týždňa sa objavili prvé problémy na horských stúpaniach. Vodiči kamiónov nerešpektujú príkaz mať na kolesách zimné reťaze. Niektorí dokonca jazdia cez horské priechody na letných pneumatikách,“ podotkol.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #ochladenie #mráz #sneh #zima