KDH povedie do eurovolieb europoslankyňa Anna Záborská

KDH povedie do májových eurovolieb súčasná europoslankyňa Anna Záborská. Rozhodli o tom členovia Rady KDH v Poprade, ktorá rozhoduje o zostavení kandidačnej listiny do eurovolieb.

25.01.2014 18:28
Anna Záborská Foto: ,
Anna Záborská.
debata (22)

Dvojkou na kandidačnej listine bude Miroslav Mikolášik, ktorý je rovnako ako Záborská aj v súčasnosti poslancom Európskeho parlamentu. Z tretieho miesta bude kandidovať podpredseda hnutia Ján Hudacký.

Pred piatimi rokmi sa vo voľbách Záborská prekrúžkovala do europarlamentu z tretieho miesta. Z kandidátov KDH vtedy získala najviac preferenčných hlasov. Mikolášik sa do EP prekrúžkoval v roku 2009 zo štvrtého miesta. Vtedy predbehol aj Jána Hudackého, ktorý kandidoval ako dvojka. Hudacký bol poslancom EP do roku 2009. Pred piatimi rokmi ako líder kandidátky neuspel Martin Fronc, ktorý sa po zrátaní preferenčných hlasov prepadol až na štvrté miesto.

Zo štvrtého miesta bude kandidovať Andreja Klapica z Piešťan, ktorého na kandidátku navrhla Trnavská krajská rada KDH. Z piateho miesta sa pokúsi do EP prebojovať katolícky aktivista Martin Dilong. Ten bol v roku 2012 jedným z organizátorov petície za zachovanie sviatku Sedembolestnej Panny Márie ako dňa pracovného pokoja. Pod list za zachovanie sviatku, ktorý slávime 15. septembra, ako voľného dňa sa podpísalo 128 765 občanov. Vláda uvažovala od leta 2012 o zrušení dvoch štátnych sviatkov, alebo dní pracovného pokoja, ktoré pripadajú na 1. a 15. september, teda Dňa Ústavy SR a Sedembolestnej Panny Márie. K rušeniu sviatkov chcela vláda pristúpiť v rámci hľadania zdrojov na konsolidáciu verejných financií.

Kandidátka je podľa podpredsedu KDH Petra Belinského dobre zostavená, pretože je kombináciou mladých novonastupujúcich politikov a skúsených politikov. Ako povedal pre agentúru SITA, kandidačná listina je posilnením sociálnej a ekonomickej politiky KDH, pretože hnutie na ňu dalo viacero ekonómov ako sú Klapica a Hudacký. Cieľom kresťanských demokratov je podľa neho minimálne obhájiť súčasné pozície KDH v Európskom parlamente. KDH má dnes dvoch europoslancov.

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája 2014. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Naposledy si Slovensko volilo 13 europoslancov. Účasť na voľbách do EP na Slovensku bola nízka, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Európsky parlament #Anna Záborská #eurovoľby