Odvolanie prezidentky na programe nebude, tvrdí komora sestier

Aprílový snem komory zdravotných sestier môže priniesť prekvapenie. Po internete sa šíri petícia sestier, ktorá vyzýva na zmenu vo vedení komory.

26.01.2014 15:25
Kavecka, Lazorova Foto: ,
Prezidentka komory sestier Iveta Lazorová.
debata (1)

Tá by mala podľa nich prísť práve na sneme. Či sa tak aj stane, bude v apríli závisieť od 200 delegátov.

Nespokojné sestry chcú vymeniť radu komory aj prezidentku Ivetu Lazorovú. „Na sneme budú mať delegáti možnosť posúdiť našu činnosť a takisto aj zvoliť si nových ľudí, alebo vyjadriť nespokojnosť s mojou prácou,“ skonštatovala o obsahu petície prezidentka komory Iveta Lazorová. Tá bola do tejto funkcie zvolená iba minulý rok v júni na štvorročné obdobie.

Snem by sa mal zaoberať voľbou orgánov komory, medzi nimi je rada, kontrolný výbor a disciplinárna komisia. V programe však voľba prezidenta nebude. „Ak si však snem odsúhlasí zmenu programu, môže stať, že sa doň dostane aj návrh na odvolanie prezidentky. Súhlasiť musí nadpolovičná väčšina delegátov snemu,“ vysvetľuje riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Milan Laurinc.

Pod petíciu pribúdajú podpisy pomaly. Za dva dni sa ich počet nezmenil. Včera ich tam bolo dvesto. Medzi prvými ju podpísali Ľubica Husárová z Viničného a bývala prezidentka Mária Lévyová. Obe však tvrdia, že nie sú autorkami petície a nevedia, kto ju iniciuje.

Na fejsbukovej stránke komory sestier však Husárová ako prvá upozorňuje na petíciu a vyzýva nespokojné sestry, aby ju podpísali. Pred aprílovým snemom ju jej autori plánujú poslať komore. K výzve na zmenu sa pridala aj Etela Simonová z Rožňavy. „Stotožnila som sa s obsahom petície, a preto som ju podpísala, nepátram po tom, kto je jej autorom,“ vysvetľuje Simonová. Vedeniu komory vyčíta, že je málo komunikatívne.

Petra Poláková z Asociácie sestier a pacientov uvádza, že asociácia petíciu nepodporuje. „Dištancujeme sa od týchto aktivít, my túto petíciu nepodporujeme. Ak ju podporili nejaké naše členky, tak to boli ich individuálne rozhodnutia a nesúviseli s asociáciou. Našou snahou je spolupracovať s komorou sestier a pôrodných asistentiek bez ohľadu na to, kto bude vo vedení,“ dodáva Poláková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #petícia #Iveta Lazorová