Benefity ponúkajú skôr veľké firmy

Zamestnaná matka malého škôlkara Barbora Ruščin si výhodu pružného času u svojho zamestnávateľa pochvaľuje.

26.01.2014 16:00
škôlka, matesrká škola, deti, jasle Foto:
Firemné jasle či škôlky zatiaľ na Slovensku nie sú rozšírené. Niektoré firmy však dávajú svojim zamestnancom príspevok na predškolské zariadenia.
debata

„Je veľkou výhodou, že do práce mi stačí prísť na deviatu. Keď dieťa ochorie, môžem robiť z domu a neprídem o tretinu platu,“ hovorí Ruščin z tlačového oddelenia spoločnosti T-systems. Firma tiež vychádza v ústrety ženám na materskej či rodičovskej dovolenke, veľa sa z nich vracia do práce skôr a začína na tretinový alebo polovičný úväzok. V programe majú aj víkendové výlety pre zamestnancov a členov ich rodín či možnosť využiť príspevok od firmy na zaplatenie materskej školy, krúžkov alebo tábora.

Aj to boli dôvody, prečo táto spoločnosť pred dvoma rokmi získala ocenenie Zamestnávateľ ústretový k rodine, ktoré udeľuje rezort práce. Súťaž o tento titul vyhlásilo ministerstvo aj tento rok. Firmy by to malo povzbudiť k väčšej ústretovosti k svojim zamestnancom. Zákonník práce na to ponúka viacero nástrojov. Nielen pružný pracovný čas či prácu z domu, ale aj skrátený pracovný úväzok, stlačenie týždenného pracovného času na menej ako päť dní, rozloženie rodičovskej dovolenky či inštitút deleného pracovného miesta.

O tom, koľko firiem a ako ich využíva, nie sú presné údaje. „Pružný pracovný čas býva pomerne bežným benefitom pre zamestnancov, ale nie som si istý, či sú k tomu nejaké štatistiky,“ vraví Martin Hošták, hovorca Republikovej únie zamestnávateľov. Podobne sa podľa neho dá s firmou dohodnúť aj na práci z domu.

Mnohí zamestnanci by však viac ocenili dovolenku nad rámec zákona. „Keď mali respondenti označiť, o aký benefit by mali záujem a v súčasnosti ho nedostávajú, dovolenka navyše sa umiestnila v prvej trojke. Pružný pracovný čas a práca z domu v tomto rebríčku neboli až tak vyzdvihované,“ hovorí Miroslav Dravecký, manažér prieskumu Platy.sk. Dovolenku navyše malo pritom v prieskume len 8 percent opýtaných.

Zástupcovia zamestnávateľov tvrdia, že poskytovanie výhod závisí najmä od toho, či si to firma môže dovoliť. Aj preto benefity na zladenie rodinného a pracovného života ponúkajú skôr veľké medzinárodné spoločnosti, ktoré majú pobočky na Slovensku, a firmy v oblasti informačných technológií. Teda tie, ktoré aj pri vyššej miere nezamestnanosti hľadajú ľudí, ktorých si chcú udržať.

Pružný pracovný čas a možnosť pracovať z domu dáva svojim zamestnancom aj IBM Slovensko. „Zamestnanci vďaka tomu môžu lepšie zladiť svoju prácu s rodinou bez straty času na presúvanie sa z domu do zamestnania a späť,“ uviedol Branislav Kohl z marketingu spoločnosti. Matky po materskej a rodičovskej dovolenke zas môžu pracovať na skrátené úväzky alebo z domu.

Vo Volkswagene Slovensko majú v ponuke aj bezúročné pôžičky na bývanie, príspevky na dovolenku, dni plateného voľna pri narodení dieťaťa, svadbe, presťahovaní a podobne.

Pre nedostatok miest v materských školách niektoré spoločnosti dávajú príspevok na jasle alebo materskú školu. Firemné jasle či škôlky zatiaľ nie sú rozšírené. „Materskú škôlku alebo jasle spoločnosť neprevádzkuje, zamestnanci však využívajú zľavy z poplatkov v sieti partnerských materských škôl,“ uviedol Kohl z IBM Slovensko. Podobne je to aj v T-systems, tam však uvažujú o zriadení detského centra, kde by deti mohli byť dve-tri hodiny denne a o dennom letnom tábore.

Poskytovanie benefitov na zladenie práce s rodinou môže byť podľa Hoštáka výhodné nielen pre zamestnancov, ale aj pre firmy. „Dlhodobé motivovanie len finančným ohodnotením alebo príspevkami napríklad na zdravotnú starostlivosť môže zamestnanec časom brať ako súčasť mzdy. Nefinančné benefity však môžu pomáhať budovať lojalitu zamestnanca a viac ho motivovať a priniesť v práci lepšie výkony. Vždy sa však všetko začína a končí pri peniazoch,“ dodal Hošták. Aj podľa Ruščin z T-systems je ústretovosť k zamestnancom pre firmu výhodná. „V príjemnejšej atmosfére, kde ľudia nie sú vystresovaní, sa prirodzene lepšie robí,“ podotkla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #firmy #škôlky #jasle #benefity #zamestnanci #zamestnávatelia