Bugár: Dvojjazyčné tabule by stáli 18-tisíc eur

Osadenie dvojjazyčných názvov na železničné stanice v 144 obciach, ktoré používajú aj menšinový jazyk, by stálo 18-tisíc eur.

27.01.2014 11:18
Bugár Foto:
Predseda Mostu-Híd Béla Bugár.
debata (189)

Jedna tabuľa s kompletným príslušenstvom by tak vyšla na zhruba 120 eur. Tvrdia to predstavitelia strany Most-Híd, ktorí chcú takého značenie presadiť cez novelu zákona o dráhach. Právnou normou sa bude parlament zaoberať už na najbližšej schôdzi.

„Vychádzame zo zákona o používaní menšinových jazykov, ktorý to dovoľuje. Robert Fico (Smer) vyhlasoval, že dodrží status quo. Železnice sa však vyjadrili, že bez zmeny ich zákona to nevedia zrealizovať. Preto predkladáme túto novelu do parlamentu,“ vysvetlil líder Mosta-Híd Béla Bugár s tým, že náklady na nové tabule by znášalo ministerstvo dopravy.

Bugár sa pýta, prečo takúto zmenu neumožniť. „Väčšinovému národu to neškodí a menšiny by sa cítili komfortnejšie. Je to gesto väčšiny smerom k menšine,“ povedal. Zároveň upozornil, že to nie je o tom, že príslušník menšiny bez tej tabule na stanici nevie, kde sa nachádza. „Je to prejav dobrej vôle,“ uzavrel s dôvetkom, že obdobný systém funguje vo viacerých štátoch Európy. Novelu zákona o dráhach sa Most-Híd pokúšal presadiť už vlani, ale neúspešne.

189 debata chyba
Viac na túto tému: #menšiny #dvojjazyčné tabule