Elektronickému hlasovaniu bránia vysoké náklady

Voľbám cez internet na Slovensku bránia predovšetkým zvýšené náklady pre štát. Taký je názor ministerstva vnútra na hlasovanie cez internet, ktorého sa dožadujú aj niektorí zahraniční Slováci.

27.01.2014 11:52
debata (6)

„Cena pomer – výkon je neporovnateľná. Zatiaľ sme to vnímali skôr ako individuálne pripomienky,“ hovorí riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík. Takúto iniciatívu je pripravený rezort podporiť, ak nastane celospoločenská dohoda o tom, aby sa dalo voliť aj u nás cez internet.

Nové volebné kódexy, ktoré sú už v parlamente, možnosť internetového hlasovania neobsahujú. Podľa Netíka vychádza ministerstvo aj zo skúsenosti zo zahraničia. „Aj v Estónsku, ktoré sa dáva za príklad ,internetovej spoločnosti', kde platí možnosť voliť cez internet, takáto volebná účasť ledva prekračuje desať percent,“ tvrdí.

Slováci žijúci v zahraničí začali zbierať podpisy za zavedenie možnosti voliť zo zahraničia cez internet. Zbierať ich plánujú jeden rok. Minulý týždeň o petícii informovali v Bratislave. Za úspech budú považovať vyše 50-tisíc podpisov, za ideál 100-tisíc podpisov, ktorý by im umožnil obrátiť sa priamo na národnú radu. Ako na tlačovej besede 23. januára informoval Milan Vetrák, ktorý organizátorov zastupuje pri styku s orgánmi verejnej správy, ide o spontánnu občiansku iniciatívu Slovákov žijúcich v zahraničí. Akciu zatiaľ nezastrešuje žiadna organizácia združujúca Slovákov žijúcich v zahraničí, ale po spustení petície majú podľa Vetráka dohodu s približne 50-timi krajanskými organizáciami v západnej Európe, USA, Kanade a Austrálii, ktoré budú petíciu propagovať na svojich podujatiach. Podľa Vetráka je v zahraničí približne 200-tisíc voličov.

Organizátori petície zatiaľ hovoria o možnosti voliť elektronicky pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ale ak by bol verejný záujem, túto možnosť by mohli mať všetci Slováci. V petícii sa píše, že zahraniční Slováci sú znepokojení tým, že s výnimkou voľby poštou v parlamentných voľbách nemajú možnosť uplatniť si volebné právo zo zahraničia. Tejto možnosti sa neúspešne dožadujú desať rokov. Na stránke www.slovenskezahranicie.org je sprístupnená ich petícia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #internet #Zahraniční Slováci #petícia #elektronické hlasovanie