Mediálny výbor rozdelili nové pravidlá pre novinárov v parlamente

Obmedzenia výkonu novinárskej profesie v budove Národnej rady (NR) SR by sa mali stať témou mimoriadneho rokovania Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Na rokovaní mediálneho výboru to navrhol člen výboru, nezaradený poslanec Daniel Krajcer (Nova).

27.01.2014 15:56
budova, parlament, bratislava, politika Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (9)

Chcel, aby na utorkové rokovanie výboru pozvali kancelára NR SR Daniela Guspana vysvetliť, prečo sa má obmedziť vstup novinárov do parlamentu. Krajcer nemá skúsenosť s tým, že by ho novinári v parlamente obmedzovali. Rokovať o téme výbor podľa jeho predsedu Dušana Jarjabka (Smer) môže, keď sa niečo stane. Členovia výboru za vládny Smer Krajcerov návrh nepodporili, zo siedmich poslancov Smeru vo výbore bol jeden proti, jeden nehlasoval a piati sa zdržali. Opatreniam nerozumie ani podpredseda výboru Jozef Viskupič (OĽaNO) a zdôrazňuje, že rokovania parlamentu sú verejné.

“Nemáme žiadne informácie, vieme len z médií, že ide o istý druh bezpečnostných opatrení. Predpokladám, že informácie dostaneme v utorok, keď sa začína parlament,“ povedal médiám po rokovaní výboru Jarjabek s tým, že nejde len o pravidlá pre novinárov, ale všeobecne pre verejnosť. Podľa Jarjabka nejde o spor “novinári kontra poslanci koalície," na utorkovom rokovaní poslaneckého klubu Smeru by chcel získať bližšie informácie. Jarjabek pre médiá dodal, že k téme by sa mohli stretnúť zástupcovia parlamentu a novinárov. Fórom pre získavanie informácií nemôže byť pre poslancov NR SR podľa Krajcera poslanecký klub. Preto opakovane žiadal, aby na utorkové rokovanie výboru pozvali kancelára NR SR Daniela Guspana. Zároveň sa Krajcer, sám bývalý dlhoročný novinár, pýta, či novinári predstavujú bezpečnostné riziko. Členka výboru, nezaradená poslankyňa Magdaléna Vášáryová uviedla, že riešením by bolo vytvoriť lepšie podmienky pre novinárov.

Člen výboru Miroslav Číž (Smer) si myslí, že opatrenia sú vhodné a že na grémiu parlamentných strán sa k týmto krokom prihlásili aj ďalšie politické strany zastúpené v NR SR. Predseda NR SR Pavol Paška na grémiu strany informoval o tom, čo hodlá urobiť a Číž podľa vlastných slov nezaznamenal nesúhlas. Na parlamentných grémiách nepadli informácie, akým spôsobom sa nainštalujú jednotlivé dvere brániace voľnému prechodu novinárov, oponoval Čížovi podpredseda výboru Jozef Viskupič (OĽaNO). “Neprebiehalo nikdy rokovanie o týchto otázkach, či už z hľadiska bezpečnostného, hygienického alebo z nášho pohľadu obmedzujúceho pohyb médií po parlamente. Nikdy sa grémium týmto nejakým spôsobom nezaoberalo,“ vyjadril sa Viskupič pre médiá. Novinári sa do pracovných priestorov poslancov – ich kancelárií na Západnej terase Bratislavského hradu voľne nedostanú, doplnil Viskupič.

Pravidlá práce novinárov v parlamente sa majú zmeniť po 15. februári. Redakcie budú môcť mať v národnej rade už len obmedzený počet akreditovaných ľudí – audiovizuálne redakcie šesť zástupcov, tlačené periodiká troch ľudí, tlačové agentúry päť zástupcov a webové denníky troch ľudí, pričom v týchto počtoch sú zahrnutí redaktori aj technickí pracovníci. Podľa pravidiel, ktoré už médiám poslala Kancelária NR SR, nesmú ľudia z médií narúšať dôstojnosť rokovania parlamentu a jeho orgánov. Zakázané bude fotografovanie a natáčanie osobných dokumentov, ktoré budú na stoloch poslancov. Akreditovaní novinári sa majú zdržiavať len v tlačovom stredisku, vo vestibule na prízemí, v priestore pred vstupmi do rokovacej sály a na balkóne.

Poverený zamestnanec parlamentu môže na pokyn predsedajúceho napomenúť alebo aj vyviesť zástupcu médií z rokovacej miestností, ak by porušil nové pravidlá alebo by existoval predpoklad narušenia rokovania. Kancelária NR SR si vyhradila právo vyviesť z budovy a odobrať akreditačný preukaz tomu, kto by narúšal činnosť parlamentu a jeho výborov, ohrozil by práva a bezpečnosť iných ľudí, napádal by pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod či príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine.

Výbor odobril návrh novely zákona o múzeách a o galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty, ktorý je na programe januárovej schôdze NR SR. Ďalej schválil kandidátov na členov Správnej rady TASR. Odhlasoval aj pozvanie predsedu Rady RTVS Igora Galla, ktorý má výboru predstaviť, ako verejnoprávny RTVS zabezpečí informovanie o kampani a voľbách prezidenta SR. Výbor tiež schválil prípravu poslaneckého prieskumu v Rade pre vysielanie a retransmisiu. Od Ministerstva kultúry SR tiež chce vyžiadať informácie o financovaní rekonštrukcie sídla Slovenskej národnej galérie v Bratislave.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #médiá #novinári #výbor NR SR