Profesorovi Vilčekovi udelili čestný titul doctor honoris causa

Čestný titul Univerzity Komenského (UK) doctor honoris causa v Bratislave v Aule UK udelili profesorovi Jánovi Vilčekovi, ktorý sa zaslúžil o výrazný pokrok pri liečbe artritídy a ďalších chronických zápalových ochorení.

28.01.2014 12:55
Ján Vilček Foto: ,
Profesor Ján Vilček počas slávnostného prevzatia čestného titulu Univerzity Komenského v Bratislave doctor honoris causa.
debata (1)

Titul si prevzal v utorok na slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady UK rozšírenom o vedecké rady fakúlt UK za účasti ministra školstva Dušana Čaploviča, rektora UK Karola Mičietu, iných významných osobností univerzity ako aj za účasti študentov. „Udelenie čestného titulu je pre mňa nesmiernou poctou, ktorú si skutočne veľmi vážim. Dostal som svoj prvý skutočný titul, vďaka ktorému sa odteraz budem môcť predstavovať ako doktor bez toho, aby som sa začervenal,“ povedal s úsmevom po udelení titulu v príhovore profesor Ján Vilček. Na svojej alma mater promoval ako absolvent takmer pred 50 rokmi.

„Som nesmierne rád, že práve v roku, keď si naša univerzita pripomína 95. výročie svojho založenia, udeľujeme titul vedcovi svetového formátu,“ povedal rektor UK Karol Mičieta. Ako dodal, je hrdý na to, že práve Univerzita Komenského má svetového vedca, ktorý sa stále hlási k svojej alma mater. Ján Vilček patrí medzi ľudí, ktorí významnou mierou prispeli k rozvoju vzdelania, vedy, kultúry, demokracie, humanizmu či k šíreniu znalostí na Slovensku. „Práve preto Lekárska fakulta predložila návrh na udelenie titulu ako prejav uznania za jeho prácu,“ doplnil. Titul doctor honoris causa je podľa neho vyjadrením uznania Vilčekovi a jeho celoživotnému dielu, no zároveň poctou, že Univerzita Komenského dnes môže doplniť ďalšie významné meno.

Profesor Ján Vilček patrí medzi popredné vedecké svetové kapacity v oblasti imunologického a mikrobiologického výskumu, pracuje na Newyorskej univerzite. Narodil sa 17. júna 1933 v Bratislave v židovskej rodine, ktorej sa podarilo vyhnúť transportu do koncentračného tábora. V roku 1957 absolvoval štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského a o päť rokov neskôr sa stal kandidátom vied. V Bratislave sa začala aj jeho vedecká kariéra. Emigrovať z Československa do USA sa rozhodol spolu s manželkou v roku 1965. V Amerike získal miesto na Lekárskej fakulte New York University, kde pokračoval vo výskume. Výsledky jeho práce priniesli výrazný pokrok pri liečbe artritídy a ďalších chronických zápalových ochorení. Ján Vilček publikoval viac ako 350 článkov v odborných periodikách a je držiteľom a spoludržiteľom 46 patentov.

Jeho výnimočné vedecké úspechy ocenil aj americký prezident Barack Obama, ktorý mu 1. februára 2013 odovzdal americkú Národnú medailu za vedecké objavy, filantropiu a technologické inovácie. Pridal sa tak k osobnostiam a držiteľom tohto ocenenia, akými sú napríklad spoluzakladateľ spoločnosti Apple Inc. Steve Jobs či spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Corporation Bill Gates.

Profesor Ján Vilček sa stal priekopníkom biologickej liečby chronických ochorení a je príkladom toho, ako môže základný výskum na pôde univerzity viesť k významným objavom. Je čestným členom Americkej asociácie pre rozvoj vedy a dostal sa medzi popredných vedcov a vynálezcov pôsobiacich v USA. „Lekárska fakulta je hrdá na to, že svoje vedomosti, schopnosti a zručnosti získal práve na bratislavskej Univerzite Komenského,“ uviedol rektor UK Karol Mičieta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzita Komenského #Ján Vilček #doctor honoris causa