Prieskum: SDKÚ by dostala menej hlasov ako Kotlebova strana

Ak by sa predčasné voľby do Národnej rady SR konali v druhej polovici januára, Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) banskobystrického predsedu samosprávneho kraja Mariana Kotlebu by v nich získala 7,6 percenta hlasov.

28.01.2014 13:06 , aktualizované: 15:36
parlament, vyslovenie nedovery premierovi,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (346)

Vyplýva to z prieskumu Agentúry MVK, ktorý uskutočnila v dňoch 15. až 21. januára na vzorke 1106 respondentov. Z prieskumu ďalej vyplýva, že parlamentné voľby by vyhral Smer so ziskom 38,1 percenta hlasov, na druhom mieste by skončilo KDH s 9,5 percenta a na treťom OĽaNO s 9,2 percenta hlasov.

Za nimi by podľa prieskumu nasledovalo hnutie NOVA so 7,9 percenta hlasov voličov a spomínaná ĽSNS so 7,6 percenta. Viac ako päť percent hlasov voličov by podľa prieskumu získali ešte strany Most-Híd (5,9 percenta), SMK (5,5 percenta) a SDKÚ (5,1 percenta). Menej ako päť percent by získali strany SaS (3,9 percenta), SNS (2,9 percenta), 99% – občiansky hlas (1,2 percenta) a iné politické subjekty by volilo 3,4 percenta respondentov.

Agentúra ďalej vypočítala, že ak by voľby skončili presne v súlade so zistenými preferenciami, strana Smer by v Národnej rade SR získala 64 mandátov, kluby KDH a OĽaNO by disponovali po 16 kresiel, potenciálni voliči hnutia NOVA by do parlamentu vyslali 13 zástupcov a rovnaký počet poslancov by v najvyššom zákonodarnom zbore mala aj ĽSNS. MostHíd by disponoval desiatimi zákonodarcami, SMK a SDKÚ by malo po deväť poslancov.

Podľa výsledkov prieskumu by ĽSNS do Národnej rady posunuli predovšetkým hlasy nevoličov (27,8 percenta), teda tých respondentov, ktorí sa nezúčastnili na voľbách v roku 2012 a bývalých voličov strany Smer (22,9 percenta). Výsledok Kotlebovej strany v prieskume podľa Agentúry MVK nesúvisí s prepadom preferencií SNS, keďže jej bývalí voliči sa presunuli medzi nevoličov, respektíve nerozhodnutých a časť z nich sa pridala k voličom Smeru.

Respondenti v prieskume odpovedali na otázku: „Ak by sa predčasné voľby do Národnej rady SR konali už dnes, ktorej strane by ste odovzdali svoj hlas?“ Z nich 8,7 percenta uviedlo, že by sa na voľbách určite nezúčastnili a ďalších 21,7 percenta nevie, či by sa zúčastnili, respektíve koho by v nich podporili.

Rozdelenie kresiel v parlamente (Prieskum MVK, január 2014)
Smer 64
KDH 16
OL-NO 16
NV 13
LSNS 13
Most-Híd 10
SMK 9
SDKÚ 9

Kusý: Popularita Ľudovej strany – Naše Slovensko môže ešte rásť

Popularita Ľudovej strany – Naše Slovensko môže ešte rásť, Marián Kotleba je totiž v povedomí verejnosti. Myslí si to politológ Miroslav Kusý v reakcii na prieskum agentúry MVK. Podľa Kusého sa Kotleba po nástupe do funkcie nedištancoval od svojich kontroverzných názorov, čím ich legitimizoval pred časťou verejnosti.

Politológ Kusý predpokladá ďalší rast preferencií strany nezávisle od toho, ako si bude Kotleba počínať v úrade predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. „Môže sa vyhovárať na nepriateľstvo zastupiteľstva a politických strán, ktoré mu neumožnia riešiť to, čo chce,“ dodáva s tým, že ĽS-Naše Slovensko má potenciál brať hlasy stranám z celého politického spektra.

Podobný názor má aj Grigorij Mesežnikov, podľa ktorého Kotleba „nekandidoval, aby robil štandardnú politiku.“ Jeho konkrétne kroky a prípadné zlyhania v Banskobystrickom kraji neovplyvnia jeho podporu v iných častiach krajiny, myslí si Mesežnikov. Zároveň ale upozorňuje, že na definitívne potvrdenie vzostupu podpory ĽS – Naše Slovensko bude potrebných viac prieskumov verejnej mienky.

Analytik Ján Baránek súhlasí, že treba počkať na výsledky iných prieskumov. Strana podľa neho „môže rásť, ale o koľko reálne, to sa ešte nedá povedať“.

346 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum