Britský kráľovský dvor prekročil rozpočet a siahol do rezerv

Kráľovský dvor v Londýne by mal viac šetriť a lepšie sa starať o svoje paláce. Vyplýva to zo zverejnenej správy parlamentného výboru pre verejné výdavky, podľa ktorého náklady kráľovskej domácnosti prekročili štátnu dotáciu, takže rezervný fond sa stenčil na historicky najnižšiu úroveň "obyčajného" milióna libier.

28.01.2014 19:58
Buckinghamský palác Foto:
Záhrady Buckinghamského paláca.
debata (5)

Podľa správy Buckinghamský palác v minulom fiškálnom roku 2012–2013 prekročil ročnú dotáciu vo výške 31 miliónov libier o 2,3 milióna. Musel tak siahnuť do rezervy, ktorá sa k 31. marcu 2013 scvrkla na doteraz najmenšiu úroveň.

Podľa predsedníčky výboru Margaret Hodgeovej existuje „viacero ​​možností, ako ušetriť". Vyzvala tiež kráľovskú domácnosť, aby sa naučila „s menšími prostriedkami robiť viac“. Počet zamestnancov kráľovskej domácnosti zostal za posledných sedem rokov zhruba na čísle 430 – v čase rozsiahlych rozpočtových škrtov, kedy boli v Británii prepúšťajú tisíce štátnych zamestnancov.

Správa napríklad odporučila, aby bol verejnosti častejšie prístupný Buckinghamský palác, vždy, keď ho panovníčka na dlhší čas opustí. Teraz je časť paláca za pomerne vysoké vstupné prístupná len v lete, kedy je kráľovná na svojom škótskom sídle v Balmorale.

Podľa parlamentnej správy je približne 40 percent kráľovských palácov zanedbaných a „v neprijateľnom stave“. Podľa správy neboli elektroinštalácie v Buckinghamskom paláci obnovené od roku 1949 a palácový bojler je 60 rokov starý. „Domácnosť musí oveľa lepšie plánovať, ako sa vyrovná s oneskorením v údržbe budov,“ uviedla Hodgeová. Podľa nej by sa na chode kráľovskej domácnosti malo oveľa viac podieľať ministerstvo financií.

Spomínaná štátna dotácia je určená na financovanie oficiálnych povinností kráľovnej, platy zamestnancov a na údržbu palácov. Okrem toho približne 12,8 milióna libier ročne dostáva kráľovná ako výnos z Lancasterského vojvodstva, ktoré sa vynakladajú na jej oficiálne a súkromné ​​výdavky. Okrem toho má Alžbeta II. veľký súkromný majetok, jeho presný rozsah ale nie je známy.

Cez parlamentnú kritiku sa ročné dotácie pre kráľovskú domácnosť zvyšujú pre terajší rozpočtový rok na 36,1 milióna libier ročne a v nasledujúcom roku na 37,9 milióna.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #buckinghamský palác #Alžbeta II.