Vláda si stojí za svojím postupom voči Dubovcovej

Vláda stále trvá na svojom stanovisku, že postupovala správne, keď nedala slovo ombudsmanke Jane Dubovcovej na rokovaní kabinetu.

29.01.2014 12:09 , aktualizované: 16:30
Jana Dubovcová Foto: ,
Jana Dubovcová
debata (7)

Dubovcová tam chcela hovoriť o opatreniach, ktoré rezortu vnútra navrhla po preskúmaní policajného zásahu v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou z leta minulého roka. V stanovisku, ktoré v stredu kabinet prijal k uzneseniu opozičných poslancov, ktorí iniciovali mimoriadnu schôdzu parlamentu, zotrváva vláda pri svojom pôvodnom zdôvodnení. Verejná ochrankyňa práv sa podľa nej v rozpore so zákonom obrátila na Prezídium Policajného zboru a Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky súčasne.

Vláda opätovne konštatuje, že pri vybavovaní podnetu sa mala Dubovcová najprv obrátiť s návrhom opatrení na príslušný orgán verejnej správy, t.j. na Prezídium Policajného zboru SR, ktoré malo v lehote do 20 dní oznámiť svoje stanovisko k výsledkom vybavenia podnetu i prijaté opatrenia. Len v prípade, ak by verejný ochranca práv nesúhlasil so stanoviskom Prezídia Policajného zboru SR, alebo ak by prijaté opatrenia nepovažoval za dostatočné, mal vyrozumieť aj nadriadený orgán verejnej správy, proti ktorému podnet smeruje, t.j. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. „V danom prípade nebol zo strany verejnej ochrankyne práv ani právny dôvod použiť postup, keď orgán verejnej správy nemá nadriadený orgán a obrátiť sa na vládu Slovenskej republiky,“ píše sa vo vládnom stanovisku k návrhu uznesenia opozičných poslancov.

Vláda opätovne vyjadruje vážne znepokojenie zo snáh o politické a mediálne zneužitie témy policajného zásahu z 19. júna 2013 v rómskej osade v Moldave nad Bodvou v časti Budulovská na vytváranie protirómskych a protipolicajných nálad v spoločnosti. Konštatuje, že sa tu stretávajú dva protichodné záujmy, a to ochrana ľudských práv obyvateľov Moldavy nad Bodvou a okolia a ochrana ľudských práv obyvateľov rómskej osady Budulovská v Moldave nad Bodvou.

Dubovcová: Postupovala som plne v súlade so zákonom, vláda si protirečí

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová si ctí a rešpektuje Ústavu SR a jej právny poriadok. Nemôže preto súhlasiť so stanoviskom vlády SR, ktoré jej vyčíta nesprávny procesný postup pri snahe o zabezpečenie prijatia opatrení zameraných na ochranu základných práv a slobôd.

Ako uviedla Dubovcová vo svojom vyhlásení, kabinet Roberta Fica (Smer) jej na jednej strane vyčíta, že predtým, ako vyrozumela vládu, sa neobrátila na Prezídium Policajného zboru a následne na Ministerstvo vnútra SR. „Na strane druhej, v tom istom stanovisku vláda uznáva, že policajný prezident reagoval na moje stanovisko písomným podaním z 10. júla 2013 a následne 12. septembra 2013 listom aj podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Z uvedeného je zrejmé, že som ako verejná ochrankyňa práv postupovala plne v súlade s Ústavou SR a zákonom o verejnom ochrancovi práv,“ argumentuje Dubovcová.

Ombudsmanka zároveň upozornila, že verejný ochranca práv sa ako nezávislý ústavný orgán podieľa v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov verejnej správy, ak je ich konanie, rozhodovanie alebo nečinnosť v rozpore s právnym poriadkom alebo princípmi demokratického a právneho štátu.

„Aj na základe toho pokladám za správne a potrebné venovať pozornosť opatreniam, ktoré som v tomto prípade navrhla na ochranu práv každého pri vykonávaní policajných zásahov, pri predvedení na policajné oddelenie a pri pobyte na policajnom oddelení a nie hľadaniu procesných dôvodov, ako tieto opatrenia prehliadať,“ dodala.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Rómovia #Moldava nad Bodvou #Jana Dubovcová