Súd dal za pravdu ďalšej zdravotnej sestre

Zdravotné sestry, ktoré prepustili zo žiarskej nemocnice, si pripísali na svoje konto ďalšie víťazstvo. Žiarsky okresný súd na stredajšom pojednávaní rozhodol o neplatnosti výpovede Denisy Wagnerovej pre nadbytočnosť, ktorú dostala po tom, čo odmietla pred dvoma rokmi podpísať dodatok k pracovnej zmluve o delení úväzkov.

29.01.2014 12:29 , aktualizované: 30.01.2014 08:55
zdravotné sestry, Wagnerová, Kollárová, Dulajová Foto: ,
Zdravotná sestra Denisa Wagnerová (vľavo) v stredu na okresnom súde vyhrala spor so žiarskou nemocnicou. Na snímke s prepustenými kolegyňami Evou Kollárovou a Máriou Dulajovou (vpravo).
debata

Ďalšia sestra Eva Kollárová si na verdikt ešte bude musieť počkať, pretože jej včerajšie pojednávanie žiarsky okresný súd odročil. Jedinou z trojice sestier, ktorá definitívne súd s nemocnicou už vyhrala, je nateraz Mária Dulajová.

Rozsudok ešte nie je právoplatný, nemocnica sa môže proti nemu odvolať. „Veľmi sa z toho teším a som rada, že zvíťazila spravodlivosť,“ povedala po procese Wagnerová. Advokát Ján Paučo, ktorý zastupuje všetky tri sestry, takýto záver očakával. „Sudkyňa správne poznamenala, že ide o totožný spor ako v prípade pani Dulajovej, boli tam teda aj všetky podklady, kde nie je čo meniť,“ uviedol. Právna zástupkyňa nemocnice sa pre médiá vyjadriť odmietla.

Proces Kollárovej, ktorý viedla iná sudkyňa, odročili včera pre neprítomnosť riaditeľa nemocnice Rastislava Kubáňa. Ten sa ospravedlnil pre pracovnú zaneprázdnenosť. Na jeho prítomnosti trval právny zástupca nemocnice. Ďalšie pojednávanie súd vytýčil na začiatok marca, keď Kubáňa ako svedka predvolá pod hrozbou pokuty a predvedenia políciou.

Právny zástupca nemocnice v Kollárovej procese sa pre novinárov odmietol vyjadriť. Na začiatku pojednávania však pred súdom naznačil možnosť mimosúdnej dohody. V nej by mohlo ísť o finančné vyrovnanie alebo návrat do zamestnania. „Ak by bol návrh pre moje klientky pozitívny, tak na dohodu pristúpime. Podľa Zákonníka práce je tam deväťmesačná náhrada mzdy. Možno sa niektorá rozhodne, že sa vráti, ale o tom veľmi pochybujem,“ spresnil Paučo s tým, že ak by k dohode došlo, nemuseli by si sestry uplatňovať finančné nároky súdnou cestou.

Sestry zhodne tvrdia, že o návrat do žiarskej nemocnice nestoja. Už dávnejšie pracujú v iných nemocniciach. Všetky tri pred dvoma rokmi dostali výpoveď od žiarskej nemocnice pre nadbytočnosť po tom, čo odmietli podpísať dodatky k pracovným zmluvám rozdeľujúcim ich úväzky na prácu zdravotnej sestry a administratívnej pracovníčky. Nemocnica však tvrdila, že ich prepustila, lebo boli nadbytočné.

Počet zdravotných sestier, ktoré sa z rovnakého dôvodu súdia s nemocnicami, komora sestier a pôrodných asistentiek nepozná. „Vieme o sestre z Krompách, ktorá súd vyhrala. Koľko ich išlo do sporu so zamestnávateľom ani s akým výsledkom, nevieme, nakoľko sa na nás priamo neobrátili,“ uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová. Podľa našich informácií boli v sporoch úspešné ešte najmenej dve sestry z východného Slovenska.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #výpoveď #zdravotné sestry