Starosta bratislavského Nového mesta už nie je obvinený

Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf K. uspel so sťažnosťou proti obvineniu z machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

29.01.2014 19:10
debata (6)

Prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave zrušila uznesenie vyšetrovateľa o obvinení starostu. „Zároveň uložila vyšetrovateľovi, aby vo veci znova konal a rozhodol,“ uviedol pre hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Vladimír Javorský.

Vyšetrovateľ pôvodne obvinil Rudolf K., že podľa polície nezákonne priklepol niektoré zákazky firme svojho asistenta, v jednom prípade dokonca pred tým, ako bola firma vôbec zapísaná v obchodnom registri. Vo všetkých prípadoch išlo o menšie sumy.

Starosta bratislavskej mestskej časti podľa zrušeného policajného obvinenia dával od septembra 2011 pri verejnom obstarávaní služieb a tovarov pre potreby Nového Mesta prednosť spoločnosti, ktorej konateľ je jeho dlhodobým spolupracovníkom a podieľal sa aj na jeho volebnej kampani vo voľbách v novembri 2010. V súčasnosti je asistentom starostu. Starosta Nového Mesta prostredníctvom svojho hovorcu Mareka Tettingera odkázal, že mestská časť i on postupovali v súlade so zákonom.

Firma, ktorú podľa policajného uznesenia starosta uprednostňoval, bola zapísaná do obchodného registra 20. septembra 2011. Pritom už 10. septembra toho istého roku mala mestskej časti prenajať nafukovacie atrakcie na akciu Park Račianske mýto za 638 eur. Keďže v tom čase nebola zapísaná v obchodnom registri, nespĺňala podmienky na účasť vo verejnom obstarávaní, ktoré sa konalo pred 10. septembrom 2011.

Polícia v zrušenom uznesení spomínala aj objednávku zo 6. októbra 2011, ktorú mestská časť vyhotovila na zabezpečenie guláša na akciu na Mierovej ulici a nafukovacích atrakcií na akciu Detský deň v areáli na Kuchajde. Služby však vraj spomínaná firma dodala už 24. septembra 2011. Faktúru na sumu 718 eur za tieto služby prevzala mestská časť 5. októbra 2011, teda deň pred vyhotovením objednávky.

Podobne to údajne bolo aj v prípade akcie Hody v Mestskej časti Bratislava Nové Mesto. Spoločnosť zabezpečila guláš, kofolu, stoličky a nafukovacie atrakcie na 25. septembra. Faktúru za približne 1 500 eur prevzala novomestská samospráva deň pred vyhotovením objednávky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Bratislava - Nové Mesto