Napadnutý majiteľ baru v Nitre verí v potrestanie vinníkov

Majiteľ nitrianskeho baru Radovan Richtárik, ktorého napadli a zbili holohlaví muži z neďalekého kartárskeho klubu, nechce hodnotiť prepustenie piatich zatknutých útočníkov.

30.01.2014 10:51 , aktualizované: 16:28
bar, Nitra, neonacisti Foto:
Bitka neonacistov pri bare v Nitre.
debata (227)

Okresný prokurátor v Nitre totiž nedal príkaz na vzatie do väzby a nechal ich prepustiť na slobodu. „Nechcem to hodnotiť, lebo neviem, aké sú postupy prokuratúry a polície, ale keď sa rozhodli vyšetrovať ich na slobode, rešpektujem to. Verím, že budú potrestaní, pretože je najvyšší čas, aby sa s tým v Nitre, ale aj inde na Slovensku niečo robilo,“ povedal Richtárik, ktorého počas silvestrovskej noci zbili neďaleko jeho baru. Má dvojitú zlomeninu členka a bude sa liečiť minimálne do konca februára.

Pri októbrovom útoku, keď útočníci napadli aj barmanku a niekoľkých hostí, zostal v bezvedomí ležať na chodníku. Vtedy trestné oznámenie nepodal, pretože mu na polícii povedali, že aj tak budú tento prípad vyšetrovať. Ako svedok vypovedal dvakrát. Neskôr si však vyžiadal spis aj s nahrávkou bezpečnostnej kamery a po januárovom útoku sa rozhodol zverejniť ho. Ako upozornil, už má dosť neustálych útokov a neriešených prípadov v Nitre. Ako bývalý aktivita proti rasizmu si spomína na útoky pred nitrianskou Starou Pekárňou alebo pri Starom Divadle Karola Spišáka.

„Keď som bar začal prevádzkovať koncom roka 2012, hneď mi tam rozbili okná. Chodili aj dovnútra ako hostia, ale väčšinou sa správali vulgárne a provokovali. Keďže podporujem alternatívne umenie, navštevujú bar aj multikultúrni ľudia a asi to im najviac prekáža,“ dodáva Richtárik. Ako uviedol, keby mal manželku a deti, zrejme by do toho nešiel „a nečakal som ani taký záujem verejnosti. Bol som prekvapený, koľko známych, ale aj celkom neznámych ľudí mi prejavilo svoje sympatie cez internet. Som si istý, že keby vyšiel iba článok, tak si to nikto veľmi nevšimne, ale zábery z kamery majú oveľa väčšiu silu. Nakoniec, aj ja som bol prekvapený, keď som si to pozrel, ako hrozne to vyzeralo, lebo keď na vás útočia, tak v tej trme-vrme si ani neuvedomíte, čo vám hrozí,“ spomína Richtárik, ktorý bar ani po týchto skúsenostiach neplánuje zatvoriť.

Útočníkov z Nitry prepustili na slobodu, Čižnár dá prípad preskúmať

Rozhodnutím prokurátora Okresnej prokuratúry v Nitre nebola pätica obvinených v kauze minuloročného októbrového útoku na bar Mariatchi vzatá do väzby a boli teda prepustení na slobodu.

Postup prokurátora bude skúmať Generálna prokuratúra SR (GP SR). „Dnes ráno bol na Generálnu prokuratúru SR doručený spisový materiál a po jeho preskúmaní sa vyhodnotí postup dozorujúceho prokurátora od začiatku trestného stíhania. Rozhodnutím prokurátora Okresnej prokuratúry v Nitre boli obvinení prepustení. GP SR preto bude tiež vyhodnocovať dôvodnosť prepustenia obvinených,“ uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Vedenie GP SR sa zaoberá udalosťami, ktoré sa stali minulý rok v Nitre, teda medializovaným útokom neonacistov na bar Mariatchi už od stredy 29. januára, keď mu bola predložená analýza uvedeného skutku a postupu prokurátora v Nitre. Táto analýza nebola však postačujúca na objektívne posúdenie postupu orgánov činných v trestnom konaní v predmetných trestných veciach. Krajskému prokurátorovi v Nitre bol vydaný ústny pokyn na predloženie vyšetrovacích a dozorových spisov za účelom preskúmania, a to do dnes, uviedla Predajňová.

V súvislosti s medializovanými útokmi na bar Mariatchi v Nitre polícia už obvinila siedmich mužov. Potvrdila to v stredu nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. Ako uviedla, piati z nich, 24-ročný Dušan V., 21-ročný Peter S., 26-ročný Boris H., 33-ročný Martin B. a 24-ročný Michal P. boli v cele policajného zaistenia a vyšetrovateľ spracoval podnet na návrh na ich vzatie do väzby.

„Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Nitre po prevzatí spisového materiálu, ktorý obsahoval kamerové záznamy, znalecké posudky z odboru zdravotníctva, výsluchy svedkov, poškodených a podozrivých osôb, 28. januára vzniesol obvinenie voči piatim osobám zo zločinov ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva,“ doplnila Bruchterová.

V prípadoch nebol podľa polície prítomný extrémizmus

Pripomenula, že obvinenie súvisí s udalosťami z 5. októbra 2013, keď po hádke útočila skupina mladých mužov na obsluhu baru Mariatchi. „Traja ľudia utrpeli zranenia, ktoré si podľa lekárskej správy nevyžadujú pri správnom liečebnom postupe dobu liečenia viac ako 42 dní. Trojica mužov útočila na ten istý bar aj 1. januára 2014. Jeho majiteľ sa snažil výtržníkov, ktorí rozbíjali okná, zachytiť fotoaparátom. Tí ho napadli a spôsobili mu zlomeninu nohy. Na základe prijatého trestného oznámenia poverený policajt začal trestné stíhanie vo veci trestných činov ublíženia na zdraví a výtržníctva. Ani v jednom z prípadov neboli preukázané znaky extrémizmu,“ uviedla Bruchterová.

Nitriansky vyšetrovateľ už prevzal aj vyšetrovací spis týkajúci sa druhého prípadu z 1. januára 2014. Ten obsahoval okrem iného aj výsluchy svedkov a poškodeného. Na základe zistených informácií vzniesol obvinenie voči 23-ročnému Jánovi Ď. a 26-ročnému Petrovi S. pre zločiny ublíženia na zdraví a výtržníctva.

„V prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Obvinení sú stíhaní na slobode. Polícia v súvislosti s týmto nočným barom riešila v minulom roku štyri priestupky proti majetku. Išlo o poškodenie okien a dverí na objekte,“ dodala Bruchterová.

Fico odkazuje na generálneho prokurátora

Premiér Robert Fico nechcel komentovať rozhodnutie Okresnej prokuratúry v Nitre, ktorá rozhodla o prepustení piatich obvinených z útokov na ľudí z nitrianskeho baru." Obráťte sa na generálneho prokurátora," na tlačovej besede tak predseda vlády odpovedal na novinársku otázku, čo si myslí o postupe okresného prokurátora.

Rozhodnutie prokurátora nechcel komentovať ani rezort vnútra. „Neprináleží nám komentovať rozhodnutie prokurátora, ktorý je pánom trestného konania,“ uviedol riaditeľ tlačového odboru ministerstva Ivan Netík. Pripomenul, že vyšetrovateľ postupoval tak, aby mohol piatich mužov obviniť z ťažkého ublíženia na zdraví a výtržníctva, za ktorý hrozí vyšší trest.

227 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #prokuratúra #Nitra #neonacizmus #bar