Sudcov čakajú previerky, avizuje Fico pri reformách justície

Premiér Robert Fico (Smer) a minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru) predkladajú na verejnú diskusiu sériu návrhov, ktoré by viedli k výrazným zmenám v práci sudcov.

30.01.2014 11:35 , aktualizované: 16:01
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (46)

Realizácia týchto opatrení si bude vyžadovať aj ústavné zmeny, preto o nich chcú rokovať tak s opozíciou, ako aj s „ľuďmi z praxe“. Na štvrtkovej spoločnej tlačovej konferencii to uviedol Robert Fico a Tomáš Borec.

Jeden z návrhov hovorí o realizácii bezpečnostných previerok pre všetkých 1400 sudcov, ďalší o oddelení funkcie predsedu Súdnej rady a Najvyššieho súdu SR. O spôsobe voľby predsedu Súdnej rady je podľa Roberta Fica potrebné rokovať, v konečnom dôsledku by však nemalo ísť o jednoduchú voľbu predsedu členmi rady.

Na realizáciu týchto návrhov budú potrebné ústavné zmeny. Robert Fico nevylúčil ani to, že môže dôjsť aj k zmenám v samotnej Súdnej rade. „Na to je však potrebná dohoda s opozíciou,“ upozornil. „Neverím, že by sme nenašli spoločnú reč, pokiaľ ide o súdnictvo,“ zdôraznil. Problematické z hľadiska týchto rokovaní by podľa neho mohlo byť, ak by išlo o posilnenie právomocí ministra spravodlivosti. „O to však nepôjde,“ povedal s tým, že cieľom nie je narušiť rovnováhu moci, ale pomôcť „vyčistiť“ sudcovský stav.

„Sú to návrhy, nechceme ich v NR SR presadiť silou. Chceme počuť aj názor opozície, aj ľudí z praxe. Privítal by som, aby nejaká miera dohody vznikla aj v prostredí spravodlivosti,“ vyhlásil premiér. „Vážim si sudcov, ktorí vykonávajú činnosť v súlade so zákonom. Ale musíme sa zbaviť tých, ktorí do justície nepatria,“ podčiarkol Robert Fico.

Dodal, že za 21 rokov existencie Slovenskej republiky sa urobilo veľa pre upevnenie nezávislosti sudcovského stavu. „Ale zodpovedá čistota a dôveryhodnosť súdnictva tomu, čo bolo za posledných 21 rokov urobené pre tento stav? Nie,“ konštatoval premiér. „Tu sa niečo urobilo pre justíciu, vytvorili sa formálne aj materiálne podmienky. Sudcovia majú zvýhodnenia, o ktorých sa ostatným môže iba snívať. Máme ambíciu oddeliť statočných a dôveryhodných sudcov od tých, čo k nim nepatria,“ dodal.

„Sme toho názoru, že každý jeden sudca na Slovensku, a je ich 1 400, bude musieť prejsť previerkami. Chceme zadať úlohu pracovnému tímu, aby našiel mieru spolupráce medzi NBÚ a Súdnou radou. Nechcem hovoriť o štandardných bezpečnostných previerkach,“ povedal premiér, podľa ktorého by mala mať v konečnom dôsledku právomoc rozhodnúť, či sudca spĺňa, alebo nespĺňa podmienky previerky, Súdna rada.

Tím, ktorý bude pracovať na legislatívnej forme jednotlivých návrhov, ako aj rokovania s opozičnými predstaviteľmi, sudcami a ďalšími ľuďmi z prostredia justície bude mať na starosti minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Ten pripravil aj sériu doplňujúcich opatrení, ktoré na jednej strane posilňujú právomoci predsedov súdov, na druhej strane zvyšujú zodpovednosť sudcov. Podľa Boreca by možnosť práce doma mala byť povoľovaná len predsedom súdu a len výnimočne. „Chceme zaviesť aj zvýšenie možnosti kontrolného mechanizmu pri práceneschopnosti sudcov,“ povedal.

Žitňanská: Minister Borec sa zapojil do prezidentskej kampane Fica

Minister spravodlivosti sa zapojil do prezidentskej kampane premiéra. Nápady na zmeny v justícii, ktoré spolu avizovali, nie sú nič nové, už tu boli a Smer ich nepodporil. Vyhlásila to nezaradená poslankyňa a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

„Oddelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady SR – to je návrh, ktorý som predkladala aj v minulosti a aj minulý týždeň,“ pripomenula Žitňanská s tým, že Smer ho v minulosti nepodporil. Uviedla, že na budúcej parlamentnej schôdzi bude môcť Smer ukázať, ako vážne myslí Fico svoje návrhy. Na rokovanie totiž predložila svoj návrh na oddelenie funkcií.

Záujem na zásadných zmenách môžu poslanci Smeru dokázať podľa nej aj tým, či podporia jej ďalší návrh. Žitňanská chce zaviesť povinné nahrávanie všetkých súdnych pojednávaní na súdoch, či ide o občianskoprávne alebo trestnoprávne. „Aby účastníci konania mohli odísť zo súdu s nahrávkou vlastného pojednávania. Je to dôkaz pre prípad, že sa sudca správa neštandardne, keď sa chce účastník konania sťažovať,“ vysvetlila. Dodala, že je to súčasť projektu z roku 2011 a sú naň zazmluvnené peniaze zo švajčiarskych mechanizmov.

V súvislosti s bezpečnostnými previerkami sa obáva, že „zveriť posudzovanie spoľahlivosti sudcov Súdnej rade pri jej dnešnom spôsobe fungovania môže spôsobiť, že justícia sa vyčistí od tých, ktorí sú možno dnes niekomu nepohodlní“.

Žitňanská sa nazdáva, že Fico v súvislosti s justíciou zmenil rétoriku preto, že je v prezidentskej kampani a uvedomuje si, že zlý stav justície i spojenie so Štefanom Harabinom mu škodí. „Zistil, že v kampani mu škodí spojenie s Harabinom, za ktorým stál počas celého obdobia svojho vládnutia, keď ho vymenoval za ministra spravodlivosti, keď sa Harabin stal šéfom Najvyššieho súdu. Robert Fico si uvedomuje, že mu to škodí, že ľudia vnímajú justíciu ako problém, tak sa snaží od toho oddeliť, ale už na to nie je čas,“ uzavrela.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ministerstvo spravodlivosti #justícia #Tomáš Borec