Opozícia žiada mimoriadnu schôdzu parlamentu ku kauze emisií

Trojica opozičných strán KDH, Most-Híd a SDKÚ vo štvrtok požiadala o zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej sa chcú venovať kauze predaja emisií v čase prvej vlády Roberta Fica.

30.01.2014 12:00 , aktualizované: 13:55
debata (46)

Predseda NR SR Pavol Paška je povinný zvolať schôdzu do siedmich dní od podania návrhu minimálne 30 poslancov. Ako povedal na štvrtkovej tlačovej besede predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, opozícia sa v utorok pokúsila presadiť, aby na rokovaní NR SR zaznela správa o vyšetrovaní kauzy emisií, čoho výsledkom malo byť zverejnenie zoznamu ľudí, ktorí sa na emisiách nabalili. „Vládna väčšina to zamietla. Bolo to rozhodnutie Roberta Fica, lebo on je osobne zodpovedný za to, že kauza emisií vznikla,“ povedal s tým, že Fico nemôže byť dobrým prezidentským kandidátom, pokiaľ sa tento zoznam nezverejní. „Nemá právo kandidovať, pokiaľ nie je schopný tento zoznam dať ľuďom,“ zdôraznil.

Trvajú na zverejnení menného zoznamu

Opozícia si chce na mimoriadnej schôdzi vyžiadať správu. „SR má menný zoznam ľudí, ktorí sa nabalili na emisiách. Chceme, aby bol tento zoznam súčasťou správy, ktorú do 15 dní predloží vláda do NR SR,“ povedal Frešo.

Podľa Freša existovali momenty, keď sa predaj emisií dal zrušiť. Pripomenul, že s takýmto návrhom prišiel vtedajší minister životného prostredia Ján Chrbet (SNS). Fico sa podľa Freša postavil na stranu ľudí, ktorí sú na spomínanom zozname. „Namiesto toho, aby pochybný obchod zrušil, Chrbeta odvolal z funkcie ministra a obchod bežal ďalej. To znamená, že Fico prevzal osobnú zodpovednosť za tento obchod,“ vyhlásil Frešo. Predaj emisií bol podľa predsedu SDKÚ plný pochybných krokov a v každom jednom z nich sa Fico postavil na stranu tohto obchodu. „Máme právo vedieť, kto na tom obchode zarobil,“ vyhlásil.

Predseda KDH Ján Figeľ uviedol, že istoty, ktoré sľuboval Smer-SD, si zaslúžia len niektorí. Ostatným je ponúkaná neistota. Kauza predaja emisií je podľa neho ukážkou tejto politiky. "Fico za svojho prvého vládnutia sa správal tak, že namiesto zastavenia kšeftu zastavil ministra Chrbeta, ktorý to navrhoval. Fico vymieňal ministrov, ale nikdy nezastavil to, čo väčšina verejnosti chápe ako krádež takmer 50 miliónov eur,“ vyhlásil Figeľ.

Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára sa Fico snažil dokazovať korupčné škandály iných vlád, pričom sám vycestoval do Švajčiarska, aby našiel niečo v prípade tunela Branisko. Švajčiarska strana urobila v kauze emisií podľa Bugára nadprácu, poslala zoznam, ku ktorému sa Fico nechce vyjadrovať. „Je dôležité, aby sa ľudia dozvedeli, kto je za týmto obchodom,“ povedal. Podľa Bugára je dôležitejšie, aby povolili poslanci za Smer-SD schôdzu o emisiách, ako schôdzu o ombudsmanke, ktorá momentálne prebieha.

Premiér: Zoznam s ľuďmi z kauzy emisií môže byť len nejaký bluf

Zoznam ľudí, ktorí si zisk z predaja emisií rozdelili, môže byť podľa premiéra Roberta Fica len nejaký bluf, vyhlásil. Opozícia ho žiada, aby zoznam zverejnil, no on nevie, odkiaľ vedia, že nejaký zoznam alebo mená má. „Ja do vyšetrovacích spisov nechodím a už som sa k tomu veľmi jasne vyjadril, čo sa dá zverejniť, nech sa zverejní,“ povedal a dodal, že s tým nemá vôbec žiadny problém. Fico vraj žiadny zoznam nevidel.

„Tak dobre sa to počúva, teraz je tu niečo, tak to poďme zverejniť a keďže to náhodou neexistuje, tak bude opozícia vytvárať obraz, že sa niečo zakrýva,“ poznamenal. Podľa jeho slov je úplne evidentné, o čo tu teraz ide. „Kto bol v roku 2010 až 2012 vo vláde? Tí, čo od nás dnes žiadajú informácie. V tomto prípade, ktorý vyvolal toľko mediálnej pozornosti a bol asi jeden z najčastejšie diskutovaných aj v rámci volebnej kampane v roku 2010, títo ľudia dva roky sedeli na zdroji ako žaba na prameni. A zrazu dva roky počas našej vlády nič, zrazu idú prezidentské voľby a zrazu je tu nejaký problém. Toto je dôveryhodné?“ opýtal sa predseda vlády.

Ak je podľa neho dva roky niekto súčasťou vládnej moci, a najmä takíto vlčiaci, ktorí tam sedeli a roztrhali by ich, keby mohli, prečo to neurobili? „Mám taký pocit, že sa naozaj bavíme len o nejakom blufe, čo však vyjde veľmi rýchlo na povrch, no a potom sa budeme pýtať my, že prečo takýmto spôsobom otvárajú otázku päť až šesť týždňov pred prezidentskými voľbami,“ vyhlásil Robert Fico.

Polícia dokumenty analyzuje v trestnom konaní

Vyšetrovatelia sa od roku 2009 zaoberali kauzou predaja slovenských emisných limitov garážovej firme Interblue Group. Slovensko jej v závere roka 2008, keď rezort životného prostredia ovládala SNS, predalo 15 miliónov ton emisných limitov AAU za približne 75 miliónov eur. Jednotková cena za tonu bola 5,05 eura. Kritici predaja vyčítajú jeho nevýhodnosť v porovnaní s okolitými krajinami, štát podľa nich v obchode prerobil zhruba 47 miliónov eur. Na jeseň 2013 vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci z dôvodu, že skutok nie je trestným činom. Envirorezort podal proti rozhodnutiu o zastavení kauzy sťažnosť, ale prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ju koncom roka 2013 zamietol.

Polícia v januári potvrdila, že od justičných orgánov Švajčiarska prijala požadované materiály, išlo o výpisy z účtov, prevodné príkazy a výpisy k obchodným spoločnostiam. Dokumenty v súčasnosti analyzujú v trestnom konaní pre podozrenie z legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza #opozícia #predaj emisií #mimoriadna schôdza parlamentu