Paška mieni sídlo ombudsmana presťahovať na východ

Sídlo verejného ochrancu práv by malo byť presunuté z Bratislavy na východné Slovensko, zrejme do Košíc. Avizoval to vo štvrtok predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) s tým, že príslušnú novelu zákona predloží už na marcovú schôdzu Národnej rady SR. V súčasnosti ombudsman sídli v prenajatých priestoroch.

30.01.2014 15:50 , aktualizované: 19:04
Pavol Paška Foto: ,
Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer).
debata (174)

„Trikrát som s verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou rokoval o sídle. Povedal som, že by bolo vhodné, aby tento inštitút pôsobil mimo Bratislavy. Dali sme ponuku, aby sídlil v Banskej Bystrici, v srdci Slovenska. Odmietla to. Všetci jej spolupracovníci sú totiž stranícka bunka SDKÚ z Bratislavy a je pre nich nepredstaviteľné, že by mali odísť z hlavného mesta. Využijem všetky kompetencie, aby sme zmenili zákon tak, že sídlo bude na východe,“ avizoval Paška. Ombudsmanka a jej aparát tak podľa jeho slov budú bližšie k realite.

Na margo mimoriadnej schôdze NR SR, ktorú iniciovala opozícia pre postoj vlády k ombudsmanke, Paška podotkol, že sa ukázalo, ako sa dajú zneužiť ľudské práva na trápne predstavenie a znevažovanie politického oponenta. „Návrh vecne uchopil len Rudolf Chmel (Most-Híd). Potom išlo všetko v starých koľajach. Bola to lavína invektív a urážok. Čo sme sa dozvedeli? Aké riešenie?“ pýtal sa.

Policajtov ubezpečil, že NR SR bude vždy stáť na strane ochrancov zákona, bezpečnosti, zdravia a majetku ľudí. „Ktokoľvek bude chcieť alternovať inštitúcie, ktoré sú príslušné hodnotiť a trestať, tak to nedovolíme. Za ich veľmi ťažkú robotu im budeme kryť chrbát,“ uistil.

Prípadné sťahovanie úradu do Košíc nebude lacné

Prípadné sťahovanie verejnej ochrankyne práv z hlavného mesta do Košíc by daňových poplatníkov nestálo málo, len za odstupné pre zamestnancov by štát zaplatil sumu vo výške minimálne ročného rozpočtu celého ombudsmankinho úradu. Na štvrtkovom brífingu po mimoriadnej 30. schôdzi Národnej rady SR takto komentovala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová návrh o premiestnení úradu, ktorý chce v marci predložiť predseda parlamentu Pavol Paška (Smer).

„Celý ansámbel, všetci spolupracovníci sú bunka SDKÚ z Bratislavy a je pre nich nepredstaviteľné, aby museli odísť z Bratislavy,“ vyhlásil Paška. „Využijem všetky kompetencie, aby sme zmenili zákon tak, aby sídlo ombudsmana bolo v priestore, ktorý je blízky z hľadiska problematiky týchto vzťahov,“ povedal Paška. Jeho prejav následne vyvolal ostrú reakciu opozície. „Keď už môžete mať v košickom mestskom parku vilu, tak tam spravte aj sídlo ombudsmana,“ odkázal Paškovi nezaradený poslanec Alojz Hlina.

Ombudsmanka na brífingu vysvetlila, že v súčasnosti asi 37 pracovníkov úradu sú mladí ľudia, právnici, ktorí si existenciu zakladajú v Bratislave. Asi ťažko by sa s ňou preto sťahovali na východ alebo do iných vzdialených miest. Preto by im musel štát zaplatiť odstupné.

Kancelária verejného ochrancu práv v tomto roku hospodári s rozpočtom 1 165 043 eura. Je to o 0,63 percenta menej ako v roku 2013. Na prevádzku a služby, v ktorých sú aj výdavky na nájom, dostane úrad o 1,2 percenta menej ako vlani. Úrad verejného ochrancu práv dnes dáva na prenájom budovy 70 percent svojho rozpočtu, čo ombudsmanka Dubovcová dlhodobo kritizuje.

Časť splnomocnencovho úradu je už v Spišskej Novej Vsi

Časť úradu splnomocnenca pre rómske komunity už funguje v Spišskej Novej Vsi. Ako ďalej informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra, úrad sa na východ krajiny presunul postupne od konca roku 2013.

Presunutá časť úradu využíva priestory mestského úradu v Spišskej Novej Vsi, v súčasnosti tam je desať pracovných miest. V Bratislave naďalej pôsobí časť zamestnancov, ktorí komunikujú so štátnymi orgánmi so sídlom v hlavnom meste. Ich prítomnosť tu je dôležitá najmä pri príprave vládnych politík v prospech začleňovania rómskych komunít a koordinovaní finančnej pomoci zo štrukturálnych fondov EÚ, vysvetľoval ešte vlani splnomocnenec Peter Pollák.

V regiónoch funguje spolu šesť pobočiek úradu. Nachádzajú sa v Košiciach, Prešove, Nitre, Rimavskej Sobote a Banskej Bystrici. Spišskonovoveská časť by mala koordinovať najmä ich činnosť. Úraduje 37 a pol hodiny týždenne, denný služobný čas stanovuje ministerstvo od 7.30 do 15.30.

Maďarič: V parlamente sedia extrémisti

Veľkej časti opozície je verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová ľahostajná. Sväté im však je, ak môžu využiť každú príležitosť kopnúť si do Smeru. Počas mimoriadnej schôdze parlamentu venovanej postoju vlády k ombudsmanke to vyhlásil minister kultúry Marek Maďarič (Smer).

„Na toto všetko je dnes opozícii dobrý aj Kotleba a extrémizmus. Ako som počúval schôdzu, si myslím, že extrémisti už sedia v parlamente,“ povedal. Maďarič ich vidí v klube OĽaNO aj SaS, ale aj medzi nezaradenými poslancami. „Ich extrémizmus je v extrémnej arogancii a extrémnej nenávisti, ktorá sa im vráti. Vy ste sa vôbec nestarali o Dubovcovú, ale o seba, aby ste sa ukázali v priamom prenose. To je váš marketingový zámer,“ odkázal opozícii.

Ľudovít Kaník (SDKÚ) je presvedčený, že Smer len chce zakryť, ako pozametal s inštitúciou verejnej ochrankyne práv. „Každým jedným vystúpením je čoraz zjavnejšie, že vaša nervozita a neistota stúpa. Celé je to o prezidentských voľbách. Vy sa bojíte, že sa to nevyvíja tak, ako by ste chceli,“ povedal.

Podľa Viliama Novotného (SDKÚ) je nebezpečné, ak sa niektoré pojmy používajú nenáležite a označujú sa nimi politickí súperi, lebo dochádza k ich relativizácii. „Označovať poslancov za extrémistov je odpútanie pozornosti od reálnych extrémistov, ktorých v tejto krajine máme,“ konštatoval.

Daniela Lipšica (nezaradený) fascinuje, ako Smer-SD zabúda na extrémistické vyjadrenia vlastných poslancov a pamätá si len označenia z druhej strany. „Je to veľmi selektívne,“ podotkol. Ambíciu vládnej strany presťahovať sídlo verejného ochrancu práv z Bratislavy do Košíc vníma ako pomstu. „Presúvate sídlo práve vtedy, keď je v tejto funkcii bývalá opozičná politička a vtedy, keď sa ozvala voči vláde. To nie je nič iné ako pomsta,“ povedal.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Pavol Paška #ombudsman