Na rozhodnutie súdu čakala Kysučanka 25 rokov

Až dvadsaťpäť rokov musela žena z Kysúc čakať, kým súd rozhodol o jej podiele k nehnuteľnosti. Konanie na Okresnom súde v Čadci sa začalo ešte za socializmu v roku 1987.

31.01.2014 10:00
kladivko Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Rozhodnutia sa žena dočkala až v roku 2012. Medzitým Ústavný súd trikrát skonštatoval, že okresný súd porušil práva ženy na spravodlivý proces, spôsobil prieťahy a množstvo pochybení a prisúdil Kysučanke odškodnenie. Či boli obaja sudcovia, ktorí spor rozhodovali, disciplinárne potrestaní, nie je známe. Rozhodnutia o potrestaní sudcov sú totiž anonymné.

Navyše sú obaja stále v talároch. Sudkyňa pracuje na Okresnom súde v Čadci, sudca na Okresnom súde v Žiline.

Ústavný súd v tomto prípade ťahajúcom sa po súdoch od Čadce, cez Žilinu až po Bratislavu 25 rokov konštatoval, že obaja sudcovia, ktorí rozhodovali, sa nesústredili na spor, neefektívne postupovali pri konaní, čo podstatne predĺžilo súdne konanie. Odvolací súd im štyrikrát zrušil rozhodnutie. Sudcom až 2,5 roka trvalo, kým spis predložili na dovolanie na Najvyšší súd. Problémom bolo, ako konštatoval Ústavný súd, že okresný súd opakovane nesprávne vypočítal súdny poplatok.

Sudcovia z Čadce a zo Žiliny nie sú jediní rekordéri, čo sa týka dĺžky konania. Napríklad 21 rokov trvalo v prípadoch rozhodovanie dvom Okresným súdom v Galante a Žiline, 17 rokov Okresnému súdu v Žiline či 14 rokov Okresnému súdu Bratislava IV. Najvyššie odškodnenie sťažovateľom musel za prieťahy zaplatiť Okresný súd v Nových Zámkoch, až 87-tisíc eur.

Roky čakania na spravodlivosť spochybňujú vymožiteľnosť práva a skúšajú trpezlivosť občanov, podnikateľov či firiem. Sú problémom, s ktorým si doteraz nevedela poradiť žiadna vláda. Štát stojí pomalé rozhodovanie súdov nemalé peniaze. Len za minulý rok musí štát zaplatiť sťažovateľom 800-tisíc eur. Pochybených a pomalých rozhodovaní sa pritom dopustilo 40 zo 62 všeobecných súdov, viaceré opakovane.

Sudcovia sa bránia a tvrdia, že za dlhými rozhodovacími lehotami je preťaženosť súdov a tiež, že agenda pre jednotlivých sudcov je rozložená nerovnomerne.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #súd #sudcovia #Čadca