Časť škôl nevie, či zvýši platy kuchárkam a školníkom

Riaditelia niektorých škôl s blížiacim sa koncom mesiaca riešia rébus. Nevedia, či budú mať dosť peňazí na to, aby zvýšili platy kuchárkam, školníkom či upratovačkám o 16 eur.

31.01.2014 12:00
Mzda, plat, euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Tí by ich mali pocítiť na februárových výplatných páskach. Zvýšenie miezd učiteľov i nepedagogických zamestnancov bolo dohodnuté v kolektívnej zmluve pri vyjednávaní rozpočtu.

Niektorí oslovení riaditelia však poukázali na to, že aj po pridaní sa platy nepedagogickým pracovníkom môžu paradoxne znížiť. Sľubovaných 16 eur sa im totiž má pripočítať k základným platom, aké mali v roku 2012, a nie k minuloročným, ktoré boli vyššie.

„Tohto roku pridali nepedagogickým zamestnancom k platu 16 eur, ale k platovým tabuľkám platným na rok 2012,“ povedal riaditeľ bratislavskej školy, ktorý si neželal byť menovaný. Hrubý plat upratovačky by tak mal podľa neho napríklad klesnúť o 1,5 eura na 357,50 eura, školníka a kuchárky o 2,50 eura a vedúcej školskej jedálne o 11 eur na 551,50 eura. „Platy im cez osobné ohodnotenie dorovnám. Inak by mali ešte menej ako vlani,“ dodal.

Rezort školstva na svojej stránke v tejto súvislosti vydal odporúčanie riaditeľom škôl, aby nepedagogickým zamestnancom pridali 16 eur k vlaňajším, nie k predvlaňajším platom. Mali by to urobiť cez osobné príplatky alebo mimoriadne odmeny. „Samozrejme v tých prípadoch, keď toto navýšenie nie je v rozpore s výsledkami práce týchto zamestnancov,“ uvádza rezort školstva. „Nemáme na osobné príplatky. Zatiaľ to nemáme finančne kryté, a to pritom nie sme malá škola s malým počtom žiakov,“ hovorí ďalší riaditeľ základnej školy v Prešovskom kraji, ktorý si neželal byť menovaný. Ich škola dostane celkovo menej peňazí, lebo im ubudlo žiakov. Odhadol, že v ďalšom školskom roku to bude ešte horšie. Bude totiž menej prvákov a odíde silný deviaty ročník.

„Môžem to teoreticky riešiť tým, že prepustím troch ľudí, budem spájať skupiny, okliešťovať niektoré aktivity. Ale je to riešenie? Pomôže to lepšiemu vzdelávaniu detí?“ dáva si rečnícku otázku a hneď aj odpovedá, že to v nijakom prípade nechce dopustiť. O tom, že na zvýšenie platov nemá peniaze, už hovoril aj so zamestnancami a zároveň hľadá spôsob, ako situáciu riešiť. To, nakoľko pomôže chod dofinancovať samospráva, pod ktorú škola spadá, však zostáva podľa neho zatiaľ otázne.

Ak školy nebudú môcť pokryť mzdy zamestnancov, pomôcť by im mali ich zriaďovatelia. V prípade verejných základných škôl sú to mestá a obce, pri stredných školách zase župy. Niektoré už majú peniaze od zriaďovateľov potvrdené. „Od samosprávy sme dostali list, že zvyšovanie platov je pokryté. Budeme pridávať učiteľom aj ostatným zamestnancom. A nepedagogickým zamestnancom ten rozdiel oproti minulému roku zvýšime cez osobné príplatky,“ vysvetlila riaditeľka Základnej školy na Tbiliskej ulici v Bratislave Eva Šišková. „Aj tak sú to nízke platy, na výplatných páskach majú sumy podobné minimálnej mzde, aj preto im príplatky vyplácame pravidelne mesačne, aj keď to niektoré školy robia štvrťročne,“ podotkla.

Platy aj s pomocou obecného rozpočtu budú lepšie v Základnej škole v Hradišti pod Vrátnom. „Máme školu s menším počtom žiakov a škole by určite peniaze na vyššie platy chýbali,“ vraví starosta obce Lukáš Piroha. So schvaľovaním výdavkov nemal problém ani pri rokovaní miestneho zastupiteľstva. „Školstvo je pre nás priorita, našu základnú školu s materskou si chceme zachovať a udržať. Radšej ušetríme na niečom inom,“ tvrdí starosta. Rozdiel, ktorý by škole chýbal, samospráva doplatí. „Nie je to až taká dramatická suma, dá sa to zvládnuť,“ poznamenal starosta.

Niektoré školy stále čakajú na informácie, ako majú v prípade miezd školníkov, kuchárok a upratovačiek postupovať. „Keby to zvýšenie dali nepedagogickým zamestnancom do základov, bolo by všetko v poriadku. Takto nevieme, na čom sme. Stále čakáme na informácie, uvidíme do konca mesiaca, kým začneme robiť výplaty,“ poznamenal riaditeľ Základnej školy Beethovenova v Nitre Ľubomír Svitač. Podobne to podľa neho bolo aj minulý rok. „Tiež sme nevedeli, ako bude a nakoniec dostali svojich 5 percent,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #školy #kuchárky #školníci #upratovačky