Čaplovič: Fínsko nás môže inšpirovať svojimi detskými škôlkami

Slovenské školstvo dosahuje niekedy až zázračné výsledky, ak berieme do úvahy to, koľko peňazí dlhodobo dávame na jedného žiaka. Vyhlásil to dnes minister školstva Dušan Čaplovič po stretnutí so svojou fínskou rezortnou kolegyňou Kristou Kiuru.

31.01.2014 15:38
debata (23)

„Predovšetkým ak berieme finančné prostriedky, ktoré sú dávané na jedného žiaka na Slovensku a aké sú dávané finančné prostriedky na jedného žiaka vo Fínsku, tak niekedy až zázračné výsledky dosahuje slovenské školstvo,“ povedal Čaplovič.

Podľa ministra Čaploviča by sme si príklad od Fínska mohli vziať napríklad v predprimárnom vzdelávaní detí. Materská škola je totiž podľa neho základom, z ktorého žiak čerpá i pri ďalšom vzdelávaní. Vo Fínsku škôlky patria priamo pod rezort školstva.

„Majú priamu možnosť zasahovať do materských škôl. U nás je to, žiaľ, zatiaľ urobené tak, ako to je, že o tom rozhodujú predovšetkým zriaďovatelia, teda mestá a obce či zriaďovatelia súkromných škôlok,“ povedal Čaplovič. Minister si myslí, že by v tomto mala prísť zásadná zmena. Slovenské školstvo od škôlky až po vysokú školu by u nás podľa Čaploviča malo vytvárať „jeden systém a malo by mať jedného gestora“. Pre prípadný prechod škôlok pod rezort školstva ako prvý krok je však podľa ministra potrebná diskusia a dohoda so samosprávami.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Čaplovič #minister školstva #Krista Kiuru #fínske školstvo