Chodníky nebudú bezpečné, hrozí poľadovica

Noci cez víkend budú mrazivé a deň znepríjemní silný vietor. Meteorológovia vydali výstrahu pred poľadovicou, ktorá bude nebezpečná najmä na chodníkoch.

31.01.2014 20:15
bratislava , poladovica , lad , pocasie Foto: ,
Pri chôdzi na ľade by ste nemali mať ruky vo vreckách. Nebezpečné je tiež počas poľadovice chodiť s nákupnými taškami.
debata

„V sobotu očakávame ojedinelé mrholenie, z čoho sa má tvoriť poľadovica. Tá hrozí aj v nedeľu, najmä na chodníkoch, ktoré budú nebezpečné. Na cestách by to nemalo byť až také kritické, pretože tie sa zvyknú rozjazdiť. Teploty budú okolo nuly,“ upozorňuje Jozef Kozub, meteorológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Na západnom Slovensku bude v sobotu zamračené, veľa oblačnosti, na ostatnom území väčšinou polooblačno. V noci má byť na východnom Slovensku mínus 5 až mínus 10 stupňov, na západnom a strednom od nuly do mínus 5 stupňov. Cez deň sa bude pohybovať teplota okolo nuly, od mínus 1 do plus 4 stupňov. Meteorológovia predpovedajú veterné počasie, hlavne na horách a juhozápade bude fúkať nepríjemný, silný vietor.

Veterná bude aj nedeľa. Na území západného Slovenska sa budú vyskytovať zrážky, v noci väčšinou sneženie, cez deň dážď so snehom, prechodne aj dážď. Podobné počasie bude podľa meteorológov aj v pondelok. Na mnohých miestach bude veľa oblačnosti, najmä na juhozápade, naďalej sa bude vyskytovať sneženie alebo dážď so snehom. Nočná teplota sa príliš meniť nebude, od nula do mínus 5 stupňov na juhozápade, na východe až do mínus 11 stupňov. Cez deň od mínus 1 do plus 4 stupňov.

„V utorok a stredu očakávame prevažne polooblačné počasie, zrážky sa vyskytnú len ojedinele, ale to bude len pár kvapiek, teda prevažne polojasné počasie. Nočné teploty stále budú na východe nízke, mínus 6 až mínus 12 stupňov, na ostatnom území nula až 6 stupňov. Denná teplota by mala byť prevažne nad nulou, do 6 stupňov. Vývoj počasia je zaujímavý v tom, že vo vyšších vrstvách ovzdušia k nám bude prúdiť teplý a vlhký vzduch od juhozápadu. Sneženia teda príliš veľa nebude, ale na horách sa bude môcť aspoň trošku zasnežovať,“ predpokladá Jozef Kozub.

Podľa klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavla Faška od budúceho týždňa bude viac svietiť slnko. Pred týždňom k nám prúdil studený vzduch z oblasti Ruska, teraz prichádza z Balkánu. Toto prúdenie je pomerne studené, pretože v balkánskej oblasti napadalo veľa snehu. Šanca, že bude padať sneh aj u nás, je podľa klimatológa skoro na celom území Slovenska dosť veľká, ale s jeho udržaním to už nie je také jednoznačné. Počasie v prvej polovici februára bude ako na hojdačke.

„Zatiaľ to nevyzerá na to, že bude v prvej polovici februára jednoznačné počasie, teda že by bolo len teplo alebo len chladno. Bude sa to asi striedať. Myslím si však, že veľké mrazy by nemali prísť. Počasie bude mať skôr miernejší charakter. Prechodne sa môže aj otepliť,“ dodal Pavol Faško.

Pre milovníkov zimných športov sú zaujímavé Tatry. V piatok sa na Hrebienku začala nočná sánkovačka, ktorá pokračuje aj v sobotu a nedeľu. Ako spresnila Zuzana Fabianová, hovorkyňa holdingu Tatry mountain resorts, trasa z Hrebienka do Starého Smokovca meria približne 2,5 kilometra a ľudia sa tu môžu sánkovať počas celého víkendu od 19. do 21. hodiny.

„Na Štrbskom plese je otvorené celé stredisko, sú tam veľmi dobré podmienky na lyžovanie. Aj v Tatranskej Lomnici je už skoro celé stredisko otvorené, čakáme už len na prírodný sneh, ktorý napadne do Lomnického sedla. V Tatranskej Lomnici sú otvorené červené aj modré zjazdovky, to znamená aj zjazdovky pre rodiny s deťmi. Od soboty bude spustená aj časť zjazdovky Generál. V stredisku Jasná je otvorených 32 kilometrov zjazdoviek, od čiernych cez červené až po modré,“ vraví Zuzana Fabianová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #mráz #zima #poľadovica