Pátranie po nezvestnej turistke má smutný koniec

Turistku, ktorá bola týždeň nezvestná, našli v piatok dobrovoľní záchranári v Malej Fatre, žiaľ, už mŕtvu. Po 27-ročnej Lenke Struhačkovej z Dubnice nad Váhom intenzívne pátrala rodina, dobrovoľníci i záchranári.

31.01.2014 21:04
pátranie, Malá Fatra, Foto:
Dobrovoľní záchranári pátrali na turistických chodníkoch, prezreli aj opustené chaty v okolí.
debata (9)

Všetci do poslednej chvíle dúfali, že sa Lenka nájde živá. Bola skúsenou a vášnivou turistkou a na túru išla dobre vybavená. Po jej sobotňajšom zmiznutí sa do pátrania postupne zapájalo čoraz viac ľudí. Pátrali po nej profesionálni záchranári z horskej služby a od stredy aj takmer 50 záchranárov z dobrovoľnej horskej služby, kynologické kluby, dobrovoľní hasiči, kamaráti mladej ženy, turisti, ktorí sa organizovali prostredníctvom sociálnych sietí.

Preverovali všetky chaty i penzióny, prehľadávali opustené chatky, útulne či posedy. V Malej a vo Veľkej Fatre prečesávali všetky horské chodníky, turistické trasy, horské hrebene i ťažko prístupné miesta, žľaby, zrazy i miesta, kde mohla potenciálne spadnúť. Včera dopoludnia sa do hľadania zapojil aj vrtuľník.

Dobrovoľní záchranári boli aj v piatok rozdelení do viacerých skupín a pátrali po niekoľkých trasách. „Prepátrali sme trasu od Šútovských vodopádov, v našej skupine bolo 11 dobrovoľných záchranárov z Horskej služby Malá Fatra, šesť členov z klubu Psovodi záchranári Žilina so psami, deväť dobrovoľných hasičov z Martina-Priekopy. Nezvestnú turistku napokon našla iná pátracia skupina,“ povedal v piatok Martin Ďurnek, predseda žilinských psovodov záchranárov.

Nezvestnú Lenku našla pátracia skupina dobrovoľníkov Horskej služby Malá Fatra v Šútovskej doline v piatok okolo obeda, žiaľ, už bez známok života. Turistka pravdepodobne spadla z oblasti Južného vrcholu Steny do Šútovskej doliny. „Samotná trasa ani nie je taká náročná. Skôr bol zradný terén, zľadovatený. Mohla sa šmyknúť alebo ju mohol zhodiť veľmi silný vietor, ktorý tam aj teraz počas pátrania fúkal. Potom padala asi 300 až 400 metrov,“ uviedol Richard Zaprihač, dobrovoľný záchranár Horskej služby Malá Fatra, ktorý bol v skupine, ktorá našla Lenkino telo.

Lenka z domu v Dubnici odišla v sobotu minulý týždeň ráno o pol piatej. Vrátiť sa mala na druhý deň. Cestovala vlakom do Šútova, kde vystúpila pred pol ôsmou ráno. Naposledy ju videli pri potravinách v obci. Jej mobilný telefón bol od minulej soboty rána nedostupný, pravdepodobne vybitý, nepodarilo sa ho ani lokalizovať.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #nehoda #Turistika #nezvestná