Opozíciu trápia emisie, výbor NR SR si posvieti na útok v Nitre

Mimoriadna schôdza sa bude musieť konať na budúci týždeň, jej termín predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) zatiaľ neoznámil.

02.02.2014 08:25
parlament, poslanci, NR SR Foto: ,
Ilustračné foto
debata (9)

Aktuálnu 29. schôdzu Národnej rady (NR) SR opäť preruší mimoriadne zasadnutie. Po tom, ako opozícia iniciovala tohtotýždňové rokovanie o správaní sa vlády k verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej, podpisy zozbierala znovu, tentoraz s cieľom získať zoznam osôb a firiem, ktoré sa mohli obohatiť na emisnej kauze. Mimoriadna schôdza sa bude musieť konať na budúci týždeň, jej termín predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) zatiaľ neoznámil.

Už v utorok zasadnú mimoriadne aj dva výbory NR SR, a to ústavnoprávny a brannobezpečnostný. Aj v tomto prípade to iniciovala opozícia. Chce totiž riešiť medializované vyčíňanie neonacistov v Nitre, ku ktorému došlo ešte v októbri 2013. Na ústavnoprávnom výbore chce opozícia od generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára počuť vysvetlenie postupu dozorujúceho prokurátora v tomto prípade.

„Myslíme si, že nie je normálne, aby štyri mesiace nebolo vyšetrovateľovi jasné, či sa skutok stal, či je trestným činom a kto sú osoby podozrivé z jeho spáchania. Chceme od generálneho prokurátora vedieť, ako je možné, že štyri mesiace nebol štát schopný vykonať taký základný procesný úkon, ako je vznesenie obvinenia,“ povedal podpredseda ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka (nezaradený). Na brannobezpečnostnom výbore by mali situáciu vysvetľovať minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) a policajný prezident Tibor Gašpar.

Na samotnej 29. schôdzi pléna budú členovia snemovne pokračovať v rokovaní o poslaneckých návrhoch zákonov. Na programe je ešte celkovo 45 bodov. Medzi prvými sa bude hovoriť o návrhu opozičnej strany Most-Híd, ktorá žiada povinné zverejňovanie voľných pracovných miest vo verejnej správe na internete. Zverejňovacia povinnosť sa má týkať aj realizovania výberových konaní u zamestnávateľov, ktorými sú štátne orgány, obce, vyššie územné celky a určité právnické osoby. Most-Híd si od novely zákona sľubuje zavedenie transparentnosti a znižovanie miery korupcie pri obsadzovaní voľných pracovných miest vo verejnej správe.

Opozičné KDH sa chce pozrieť na príjmy poslancov. Členom hnutia sa nepáči, že ak poslanec NR SR vykonáva aj inú funkciu platenú z verejných zdrojov, dostáva dva či viac platov. Po novom by to mal byť iba jeden. Štátny rozpočet by tak podľa KDH mohol ušetriť 2,5 milióna eur ročne.

Kresťanskí demokrati si tiež stanovili za cieľ dosiahnuť, aby nové herne a hracie automaty pribúdali pomalšie. Mestské a miestne zastupiteľstvá by totiž mali opätovne získať účinnejšiu možnosť rozhodovať o tom, či v ich obci alebo mestskej časti budú prevádzky s hazardnými hrami. Novela zákona o hazardných hrách chce vrátiť obciam a mestám oprávnenia rozhodovať o regulácii, obmedzení alebo vylúčení hazardu z územia spravovaného obcou. Rovnako občania majú dostať možnosť na základe petície podpísanej aspoň desiatimi percentami obyvateľov vyvolať proces vedúci k obmedzeniu hazardu. Následne by rozhodovalo príslušné zastupiteľstvo s tým, že ak by petícii nevyhovelo, bolo by povinné vypísať o takejto téme referendum v mestskej časti či obci.

Hnutie OĽaNO plánuje upraviť požiadavky na reklamu zájazdu tak, aby nebola zavádzajúca alebo klamlivá, a to zavedením povinnosti objednávateľa reklamy uvádzať vo svojej reklame súhrnnú cenu zájazdu. Má ísť teda o konečnú cenu, ktorú spotrebiteľ zaplatí vrátane ďalších platieb za služby.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #parlament #bitka #emisie #útok radikálov