Mimovládky žiadajú prezidenta Gašparoviča, aby nešiel do Soči

Zástupcovia niekoľkých mimovládnych organizácií vyzývajú prezidenta Ivana Gašparoviča, aby prehodnotil svoju účasť na piatkovom slávnostnom otváracom ceremoniáli olympijských hier v Soči.

03.02.2014 11:24
Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič.
debata (168)

„V Ruskej federácii od roku 2012 systematicky prichádzajú do platnosti zákony, ktoré obmedzujú ľudské práva alebo zamedzujú ich reálne uplatňovanie. Mimoriadne bolestivo sa to dotýka najmä LGBT menšiny, situácia neheterosexuálnych ľudí sa rapídne zhoršuje. V súčasnosti nie sú výnimkou ani násilné útoky, ktoré si v roku 2013 vyžiadali prvé obete na životoch,“ píšu zástupcovia mimovládok v otvorenom liste Gašparovičovi.

„Rozhodli sme sa požiadať pána prezidenta, aby ako demokraticky zvolená hlava štátu, ktorý vo svojej ústave jednoznačne garantuje ľudské práva, zvážil možnosť nezúčastniť sa na otváracom ceremoniáli,“ vyhlásil Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Pod list sa podpísali aj zástupcovia mimovládnych organizácií Jedlo namiesto zbraní, Arms Watch Slovensko, Dúhové Slovensko n.z., Pride Dúhové Košice, Iniciatíva Veríme Slovensku či Bi Centrum.

Aktivisti z celého sveta vyzvali na bojkot zimných olympijských hier v Soči pre obavy z poškodzovania životného prostredia, porušovania ľudských práv a protihomosexuálny zákon. Do Soči sa chystajú viacerí predstavitelia štátov vrátane čínskeho prezidenta Sia Ťin-pchinga. Chýbať však budú napríklad americký prezident Barack Obama, hlava Francúzska François Hollande či nemecký prezident Joachim Gauck. Do Soči sa nechystá ani fínsky minister športu Paavo Arhinmaki či švédska ministerka kultúry a športu Lena Adelsohnová-Liljerothová.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči #zimné olympijské hry #Ivan Gašparovič #mimovládne organizácie