Fico zrejme bude pre kauzu emisie čeliť pokusu o odvolanie

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer) zrejme bude na pôde Národnej rady SR čeliť opozičnému pokusu o odvolanie.

04.02.2014 09:28 , aktualizované: 15:46
parlament, poslanci Foto:
Ilustračné foto.
debata (165)

Dôvodom je kauza predaja emisných kvót z roku 2008 a neochota poslancov vládneho Smeru o tejto problematike na pôde parlamentu diskutovať. Na tlačovej konferencii lídrov strán Ľudovej platformy to oznámil predseda SDKÚ Pavol Frešo.

Opozícia sa pokúsila prerokovať tému na mimoriadnej schôdzi NR SR. Poslanci Smeru však program mimoriadnej schôdze neschválili a rokovanie sa teda nekonalo. Ak je ale predmetom schôdze návrh na odvolanie člena vlády, o programe sa nehlasuje a zasadnutie sa konať musí. Opozícia po zozbieraní potrebných 30 podpisov poslancov chce takto pokračovať v odkrývaní emisnej kauzy.

Cieľom opozície bolo vypočuť si informácie o vyšetrovaní emisnej kauzy z čias prvej vlády Roberta Fica a zverejnením zoznamu osôb a firiem, ktoré údajne zbohatli na nevýhodnom predaji emisií, zistiť, kto na obchode zarobil. Zoznam poskytli Slovensku švajčiarske vyšetrovacie orgány.

„Ak predseda vlády SR Robert Fico nie je schopný tento zoznam poskytnúť, nemá právo kandidovať na post prezidenta. Postavil sa totiž na stranu ľudí, ktorí sú na zozname, teda tých, ktorí sa na tom nabalili,“ vyhlásil Frešo. Zároveň tvrdí, že Fico vtedy odvolal ministra životného prostredia, ale obchod bežal roky ďalej. „Prevzal osobnú politickú zodpovednosť za tento obchod,“ povedal Frešo.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) chce zverejniť kópie príkazov na prevod peňazí z kauzy predaja emisií, ktoré poskytli švajčiarski vyšetrovatelia slovenskej polícii. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová informovala, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dostal od Kaliňáka list, v ktorom požiadal o zverejnenie dokumentov.

„Minister vnútra SR Robert Kaliňák požiadal dnes listom špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika o možnosť zverejnenia informácií o obchodnom styku spoločnosti Interblue Group po uzatvorení zmluvy so Slovenskou republikou o predaji emisií a emisných kvót SR,“ informovala Tökölyová. Kováčik sa podľa nej bude žiadosťou zaoberať a v súlade s Trestným poriadkom na ňu bude reagovať v najbližších dňoch.

Fico: Smer nemá nič spoločné s predajom emisných kvót

Opozícia chcela spojiť súčasnú vládu a stranu Smer s predajom emisných kvót z roku 2008 a poškodiť tak prezidentského kandidáta Smeru. Na tlačovej konferencii to vyhlásil premiér Fico s tým, že ide o pokus zneužiť pôdu NR SR na bezdôvodný a nezmyselný útok v rámci prezidentskej kampane.

„Nikto z predstaviteľov Smerunebol v roku 2008 zapojený do predaja emisných kvót. Naopak, ako premiér som v roku 2009 a 2010 odvolal dvoch ministrov životného prostredia za SNS pre neschopnosť odpovedať na otázky súvisiace s týmto predajom. Na konci volebného obdobia som pristúpil k odňatiu celého ministerstva z portfólia SNS,“ pripomenul prezidentský kandidát Fico.

Zároveň poukázal na skutočnosť, že sporné okolnosti predaja sú predmetom vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní, ktoré vždy malo a bude mať podporu jeho vlády.

Fico zdôraznil, že vláda žiaden zoznam nemá a nič netají. Na tomto príbehu je podľa neho smiešne, že opozícia a médiá už minimálne od roku 2010 disponujú neoficiálnym dokumentom, popisujúcim obchodné spoločnosti, ktoré po predaji emisných kvót mali finančné vzťahy so spoločnosťou Interblue Group. „Piateho mája 2010 redaktori denníka Sme počas rozhovoru s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer) ukazujú spomínaný neoficiálny dokument s dôvetkom, že ho má k dispozícii polovica médií. Túto scénu si denník Sme nakrútil na svoju kameru a aj zverejnil,“ povedal Fico.

Ako tvrdí, dokument mali zjavne k dispozícii aj opoziční politici. „Dvadsiateho tretieho mája 2010 predseda KDH Ján Figeľ v relácii TV Markíza jasne a zainteresovane hovorí o tomto dokumente s tým, že vychádza z popisu pavúka, zrejme od švajčiarskych orgánov, o distribúcii profitu strán z akcie. Je trápne, ak sa opozícia domáha toho, čo už má k dispozícii niekoľko rokov,“ konštatoval premiér.

Od orgánov činných v trestnom konaní má Fico informáciu, že to bolo predovšetkým v rokoch 2010 a 2011, teda za vlády Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ), kedy sa oficiálne preverovali a prešetrovali v komunikácii so zahraničnými partnermi finančné vzťahy medzi spoločnosťou Interblue a ďalšími firmami, ktoré s ňou obchodovali po predaji emisných limitov. „Ani z toho oficiálneho prešetrovania sa nepreukázalo žiadne spojenie Smeru a predaja emisií. Smer nemá nič spoločné s predajom emisných kvót,“ zopakoval.

Fico tiež cez médiá požiadal orgány činné v trestnom konaní, aby, ak je to možné, informovali o zozname spoločností, ktoré mali finančné prepojenie so spoločnosťou Interblue Group po tom, ako došlo k predaju emisií. My nemáme čo skrývať, všetko čo sa môže zverejniť, nech sa zverejní, nech sa tento prípad vyšetrí," dodal.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Smer #mimoriadna schôdza #kauza emisie