Na mestské politické šarvátky doplácajú ľudia

Viaceré mestá začínajú tento rok v rozpočtovom provizóriu. Nový rozpočet spravidla krachuje na pnutí medzi primátormi či starostami a poslancami. To sa zväčšuje s blížiacimi sa komunálnymi voľbami, ktoré majú byť na jeseň.

04.02.2014 14:00
06-bystrica-5x   Foto:
V rozpočtovom provizóriu je znova aj Banská Bystrica.
debata

Na politické hry však doplácajú občania. Pre šarvátky tých, ktorých si zvolili, môžu prísť o opravené chodníky, cesty, obnovené historické pamiatky, budovy alebo kúpalisko.

V rozpočtovom provizóriu je znova krajské mesto Banská Bystrica. Bola v ňom aj v predchádzajúcich rokoch primátorovania Petra Gogolu. Ten opakovane vyhlasuje, že rozpočtové provizórium nie je nijaká tragédia, pretože neohrozuje fungovanie mesta a všetky jeho vitálne funkcie zostávajú zachované. Poslanci však za tým vidia neschopnosť vedenia mesta pripraviť rozpočet včas.

Gogola návrh tohtoročného rozpočtu zatiaľ nepredložil. Malo by sa tak stať až v prvej polovici februára. „Zákon ukladá primátorovi mesta predložiť vyrovnaný rozpočet, a preto bol v spolupráci s poslancami po mnohých rokovaniach zostavený návrh rozpočtu tak, aby sa vedenie mesta vyhlo zadlžovaniu mesta a jeho obyvateľov,“ zdôvodnila primátorova hovorkyňa Martina Kanisová.

„Rok za rokom začíname v provizóriu, u nás je to už patologický jav. Problém je v tom, že vedenie mesta podceňuje prípravu rozpočtu, necháva si to na záver roka, a potom nie je schopné predložiť ho včas a taký, aby mal šancu na schválenie,“ kritizuje situáciu podpredseda najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer-SNS-HZDS Jakub Gajdošík. Ohrozené sú tak rozvojové aktivity a mesto ide podľa neho iba v udržiavacom režime.

V provizóriu je možné čerpať mesačne jednu dvanástinu rozpočtu mesta či obce z predchádzajúceho roka. „Môžeme hovoriť aj o neefektívnom vynakladaní prostriedkov, pretože povolené čerpané peniaze idú počas provizória aj na také veci, ktoré boli potrebné v minulom roku, ale v tomto už nemusia byť nevyhnutné,“ dodáva Gajdošík.

Nezhody medzi primátorkou a poslancami držia v provizóriu aj Kremnicu. Poslanci v decembri pri návhru rozpočtu chceli presadiť úver vo výške 300-tisíc eur na opravu ciest a budov. Primátorka Zuzana Balážová však bola proti. "V budúcich voľbách už kandidovať nebudem a mohla by som si povedať, po mne potopa.

Nech však bude primátorom ktokoľvek, nechcem mu po sebe nechať nášľapné míny," povedala na decembrovom rokovaní s tým, že mesto nechce viac zadlžovať. Rozpočtom by sa znova mali zaoberať v polovici februára.

Už po druhýkrát stiahli poslanci z rokovania tento týždeň návrh rozpočtu v Rimavskej Sobote. Žiadajú k nemu bližšie vysvetlenia, pretože podľa nich nie je dostatočne zrozumiteľný. Mesto tak pokračuje v rozpočtovom provizóriu. „Riziko vidím v tom, že investičné zámery, ktoré máme naplánované na tento rok, napríklad rozrobený bazén v reakreačnej oblasti Kurinec alebo budovanie cyklotrasy, sa nebudú môcť naplniť,“ povedal viceprimátor Ladislav Rigó. Návrh rozpočtu prepracujú a s úpravami ho predložia poslancom vo februári.

Ani Zlaté Moravce ešte rozpočet nemajú. „Mesto je v rozpočtovom provizóriu z dôvodu neschválenia predloženého návrhu rozpočtu na tento rok zo strany poslaneckého zboru na zastupiteľstve minulý rok v decembri,“ uviedol primátor Peter Lednár s tým, že v súčasnosti robia posledné úpravy a rozpočet bude na programe zastupiteľstva v druhej polovici februára.

Bez rozpočtu je aj Terchová, kde sa novozvolený starosta Milan Laurenčík ujme svojho kresla 11. februára. Po tom, čo predchádzajúci starosta odišiel z funkcie, nikto ho namiesto neho nepripravil. „Zostavenie rozpočtu je moja absolútna priorita, aby sme si mohli naplánovať rozvojové aktivity, uchádzať sa o eurofondy. Máme v pláne napríklad rekonštrukciu obecného úradu. Rozpočtové provizórium so svojími obmedzeniami nám však zväzuje ruky,“ hovorí. Predložiť rozpočet by chcel do mesiaca.

Prezidentka Asociácie komunálnych ekonónov Eva Balážová upozorňuje, že rozpočtové provizórium je krajné riešenie. „Už v septembri, októbri by požiadavky aj predstavy o rozpočte mali byť jasné a potom je priestor na politické vyjednávanie. Normálne fungujúce zastupiteľstvo s primátorom vyriešia rozpočet do decembra,“ hovorí.

Pripomína, že provizórium je zákonným nástrojom najmä vtedy, keď nedôjde k politickej dohode o rozpočte. V prvých troch mesiacoch mimoriadne riziká síce nehrozia, služby občanom to neovplyvní, sú však obmedzené možnosti kapitálového rozvoja. „Viac ako tri mesiace určite neodporúčam. Ten čas musí stačiť na to, ak zodpovední poslanci a primátor či starosta chcú, aby sa dohodli na znení rozpočtu,“ dodala Balážová.

Pri provizóriu ani poslanci nemôžu získať peniaze na rôzne aktivity vo svojích volebných obvodoch, čo v roku volieb môže oslabiť ich pozíciu pre prípadné opätovné zvolenie. Niektorým primátorom či starostom však obštrukcie okolo rozpočtu môžu aj vyhovovať, pretože vinu za nenaplnenie svojho volebného programu môžu presunúť zastupiteľstvo.

Pnutie medzi poslancami a primátormi či starostami podľa politológa Martina Klusa súvisí aj s blížiacimi sa komunálnymi voľbami. „Je to politická hra, ktorá nikomu neprospeje, určite nie občanovi a keď, tak len možno politickým ambíciám konkrétnych ľudí, ktorí za ňou stoja. Občania sú v konečnom dôsledku rukojemníkmi, a takáto situácia im nemôže vyhovovať,“ myslí si.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #mestá #provizórium