Poslanci budú môcť aj naďalej brať plat aj za iné funkcie

Poslanec Národnej rady SR bude môcť aj naďalej brať plat nielen za mandát, ale aj za iné funkcie, ktoré vykonáva. Parlament v utorok totiž odmietol novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov z dielne KDH.

04.02.2014 17:33 , aktualizované: 17:43
debata (30)

Ak by kresťanskí demokrati s návrhom uspeli, poslancovi by okrem poslaneckého platu nepatrila mzda či odmena napríklad za výkon funkcie starostu či predsedu kraja. Predstavitelia KDH poukazujú na to, že v súčasnosti takto poslanci vďaka viacerým plateným funkciám zarábajú viac ako napríklad premiér.

„Dnes majú minister či predseda vlády nižší príjem ako neznámi poslanci NR SR, ktorí sedia na viacerých dobre platených stoličkách. Je to nehoráznosť,“ vyhlásil Július Brocka z KDH. Novela mala mať podľa KDH priaznivý vplyv na štátny rozpočet aj na verejné financie. „Kvalifikovaný odhad predkladateľov je cca 2,5 milióna eur za kalendárny rok,“ uvádzali v návrhu.

Najviac z verejných financií sa podľa Brocku ušlo Rašimu, Baškovi či Chomovi

Predseda vlády Fico podľa Brocku minulý rok zinkasoval 40 500 eur, starostovia a viceprimátori Smeru a zároveň poslanci parlamentu však brali aj takmer dvojnásobne viac. Poslanec a starosta Hnúšte Michal Bagačka od štátu podľa Brocku dostal 54-tisíc eur, Lea Grečková, zástupkyňa primátora SP. Novej Vsi 59-tisíc eur, primátor Košíc Richard Raši 79-tisíc eur. „Pôjdete dolu, keby ste boli premiérom, budete mať polovicu,“ upozornil Rašiho Brocka. Starosta Starej Bystrice Ján Podmanický z verejných zdrojov dostal vlani 61-tisíc eur, poslanec, primátor Žiliny Igor Choma 63-tisíc eur, starosta Hurbanovej Novej Vsi Ľubomír Petrák 51 600 eur, starosta obce Častkovce Dušan Bublavý 53 500 eur, starosta Šenkvíc Peter Fitz 52 800 eur, starostka Oravskej Lesnej Viera Mazúrová 47-tisíc eur a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška 65-tisíc eur.

„Musíte cítiť, že to takto nemôže byť. To potom Pán Podmanický by mal byť premiérom,“ upozornil poslancov Smeru Brocka. Poslanec za KDH zdôraznil, že ide o ľudí, ktorí nepodnikali, nezarobili peniaze vlastnou hlavou, ale sú to verejní funkcionári, ktorí od štátu za viacero funkcií poberajú niekoľko platov. Väčšina týchto neznámych poslancov sa podľa Brocku dostala do parlamentu iba vďaka popularite Roberta Fica, lebo drvivá väčšina voličov krúžkovala práve jeho, napriek tomu dnes dostávajú od štátu viac ako premiér, ktorého funkcia je zodpovednejšia a časovo náročnejšia.

KDH zároveň upozorňuje, že sa kumulujú mandáty poslancov parlamentu nielen s exekutívnymi funkciami na úrovni samosprávy, ale aj s inštitúciami, ako sú nemocnice či poisťovne. Aj preto kresťanskí demokrati presadzujú pravidlo „jeden mandát stačí“.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #platy poslancov