Kolíska mu zachránila život pred lavínou

Mal necelé tri mesiace, keď ho pred istou smrťou zachránila kolíska. Benjamín Strmeň pred deväťdesiatimi rokmi priam zázračne prežil doteraz najtragickejšiu lavínu na Slovensku, ktorá si v osade Rybô nad Starými Horami v okrese Banská Bystrica vyžiadala 18 obetí. Pätnásť z nich boli deti.

05.02.2014 16:00
07 ujo1 Benjamin Strmen lavina koliska Foto: ,
Deväťdesiatročnému Benjamínovi Strmeňovi ako maličkému dieťaťu zachránila život pred najtragickejšou lavínou kolíska, ktorú opatruje dodnes.
debata

Drevenú kolísku, ktorá má okolo 150 rokov, opatruje dodnes. „Od malička mi mama stále pripomínala, vraj tu si ležal a tento belčov ti zachránil život,“ spomína čiperný deväťdesiatnik. Dodnes sa z času na čas zamýšľa, ako sa to mohlo stať. „Iné to nemôže byť, len obrovské šťastie. Asi si vtedy niekto tam hore povedal, že ma ešte nechce,“ hovorí. Jeho rodičia prežili tiež, prišiel však o všetkých päť súrodencov.

Písal sa 6. február 1924. Obrovská lavína z masívu Krížnej osadu zasypala okolo pol desiatej večer. Zavalila a zničila tri domy. Malý Benjamín ležal v kolíske, na ktorú spadli šindle zo strechy a vytvorili tak nad bábätkom priestor, v ktorom malo dostatok vzduchu. Našli ho asi po štyroch hodinách, keď ktosi začul jeho mrnkanie. „Vraj som mrnčal ako mačka. Doteraz však neviem, kto ma vlastne vyhrabal,“ dodáva Strmeň.

Záľaha valiaceho sa snehu jeho rodičov vymietla z domu a niesla dolu dolinou. „Dom zavalilo načisto, mama bola zasypaná do pol pása, otec ju vyhrabával holými rukami,“ približuje minulosť, ktorú pozná z rozprávania svojich rodičov.

Pred hrozbou lavín sa zvykli tamojší ľudia uchýliť do nižšie položenej osady. "V ten večer bolo doslova strašné počasie, zostali doma, a to sa im stalo osudným. Bola to jedna z najväčších lavín, veď jej čelo, keď zastala, malo výšku 35 metrov a bolo v nej ubitých okolo 600-tisíc ton snehu, " dopĺňa historickú mozaiku Milan Longauer z Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene.

Benjamínovi osud nadelil nielen druhé narodeniny, ale aj tuhý korienok. Hovorí, že lekára ani nepozná. Zlá skúsenosť z útleho detstva vôbec neovplyvnila jeho lásku k horám a k lyžovaniu. Úspešne sa roky zúčastňoval na lyžiarskych bežeckých pretekoch Biela stopa, má viacero trofejí a aj teraz sa chystá zabehať si. Nevzdal sa ani života pod horami. Po tragédii sa presťahovali do nižšej osady Valentová, kde mu pribudli traja súrodenci a teraz býva v Hornom Jelenci.

Na mieste, kde stáli kedysi lavínou zničené domy, je kríž. „Odvtedy som už lavínu nezažil. Ľudia voľakedy kosili lúky pre dobytok až do hrebeňa, preto tá lavína vtedy zbehla,“ uzatvára posledný žijúci pamätník najväčšej lavínovej tragédie v histórii Slovenska.

„Katastrofe spred deväťdesiatich rokov sa možno dalo zabrániť, jednak vysídlením osady, prípadne posunutím obydlí do bezpečnejšieho údolia, ale vtedy ľudia nemali také informácie o lavínach, ako máme dnes,“ hovorí bývalý šéf Strediska lavínovej prevencie Ján Peťo.

Príčinu najtragickejšej lavíny na Slovensku vidia odborníci v tom, že ľudia v tejto lokalite vyrúbali lesy a premenili ich na pasienky, ktoré za veľmi zlých poveternostných podmienok nedokázali zadržať masy snehu. V súčasnosti je už takéto riziko, vďaka opatreniam, v tejto lokalite minimálne.

Rôzne opatrenia vrátane zalesňovania a technických zábran, moderná technika a lavínová prevencia dokážu v súčasnosti výrazne znížiť riziko nebezpečenstva lavín, no nikdy sa nedajú vylúčiť úplne. Odborníci zhodne tvrdia, že je to živel, ktorý sa s absolútnou istotou nedá predpokladať.

Biela smrť v Rybôm vyčíňala aj predtým. V polovici 18. storočia pripravila lavína o život desať ľudí. S lavínami majú svoje skúsenosti aj v neďalekej Tureckej vo Veľkej Fatre. V 80. rokoch minulého storočia zasypala masa snehu tri domy, našťastie sa to zaobišlo bez obetí. O pár rokov neskôr sa z Krížnej odtrhla lavína, ktorá sa zastavila pár stoviek metrov od posledných domov. V roku 2002 museli hrozbu masívnej lavíny odvrátiť jej riadeným odstrelom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lavína #kolíska