V kauze Anjela smrti potvrdili, že pacientku zabili lieky

V procese so zdravotníkom Jaroslavom D., ktorý dostal od médií prezývku Anjel smrti, znovu predstupujú pred súd znalci. Prípad sa vrátil na Okresný súd Bratislava I po tom, ako vlani v auguste jeho rozsudok Krajský súd v Bratislave zrušil. Jaroslava D. v máji 2013 neprávoplatne odsúdili na dvadsať rokov za podanie dávky lieku, ktorá usmrtila pacientku.

06.02.2014 16:35
debata (1)

Smrť 63-ročnej pacientky Ľuboslavy S. v nemocnici na bratislavských Kramároch zapríčinilo podanie liekov Propofol a Ebrantil. Na pojednávaní Okresného súdu Bratislava I to dnes potvrdil súdny znalec. Jaroslav D. mal pacientke vo vážnom stave úmysle podať lieky, z ktorých jeden sa používa na celkovú anestéziu a druhý liečbu vysokého krvného tlaku.

Jaroslav D. podľa obžaloby dal pacientke aj Esmeron, ktorý sa používa na uvoľnenie svalov. Jeho stopy sa však pri pitve už nenašli, tvrdil znalec. Dodal, že to mohlo byť spôsobené tým, že pitva sa vykonala až 112 hodín po smrti. Znalec teda vo svojom posudku jednoznačne neuviedol, či jej bol tento liek podaný, alebo nie. Aj keby však nebol, podľa znalca by zomrela, keďže jej už spomínané dva lieky boli pre ňu smrteľné.

„Na dnešnom pojednávaní boli vypočutí traja znalci,“ povedal pre agentúru SITA hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Pojednávanie bude pokračovať 9. apríla, súd by si mal opätovne vypočuť ošetrujúcu lekárku a ďalšieho znalca. Krajský súd v odvolacom konaní konštatoval pochybenia hmotno-právneho a aj procesného charakteru. Podľa krajského súdu sa nedajú odstrániť v odvolacom konaní, preto ich prikázal odstrániť okresnému súdu a zároveň aj doplniť dokazovanie.

Okresný súd Bratislava I uznal 22. mája 2013 Jaroslava D. vinným z toho, že úmyselne podal pacientke dávku liekov, ktorá ju usmrtila. Trest si mal odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Senát okrem spomínaného trestu nariadil dvojročný zákaz pôsobenia v zdravotníctve a dvojročný ochranný dohľad. Súd ho odsúdil okrem vraždy aj za držanie psychotropných a omamných látok.

Podľa súdu sa k skutku priznal ešte v prípravnom konaní. „Potom sa zmenil obhajca a následne sa totálne zmenila aj výpoveď obžalovaného. Bola to účelová zmena v snahe zbaviť sa zodpovednosti za úmyselný trestný čin,“ vyhlásil vlani v máji predseda senátu.

Jaroslav D. totiž najprv priznal, že chcel pacientke stlmiť bolesť, neskôr hovoril o omyle pri ampulkách. „Je mi to ľúto, pomýlil som sa,“ povedal Jaroslav D. Jeho obhajca žiadal súd, aby ho oslobodil, keďže sa podľa neho vina nedokázala. „Môj klient sa chcel len zdôveriť zo svojho omylu a ospravedlnil to eutanáziou, aby pred kolegyňou nevyzeral ako babrák,“ vyhlásil vtedy obhajca.

Preverovali sa aj ďalšie prípady úmrtí pacientov v trenčianskej nemocnici, kde obžalovaný pracoval v minulosti. Podozrenia sa nepotvrdili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #smrť #nemocnica #súd #lieky #pacientka #zdravotník #ošetrovateľ