Laluha: Biľak sa držal celý život dogiem

Historik a bývalý blízky spolupracovník Alexandra Dubčeka Ivan Laluha v rozhovore pre Pravdu povedal, že s menom Vasila Biľaka sa bude najviac spájať invázia vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968 do Československa.

07.02.2014 10:08
Ivan laluha Foto: ,
Ivan Laluha.
debata (40)

Akú politiku symbolizoval Vasil Biľak ako vysoký funkcionár komunistickej strany?
Bol to symbol kontroverzného politika, ktorý mal niekoľko dogiem, ktorých sa držal celý svoj život. Predovšetkým to bola orientácia na Sovietsky zväz a robiť všetko to, čo odtiaľ vychádzalo. Neprekročil tieň svojho triedneho rozmeru nazerania na život a na vývoj politiky. Videl ju len v úzkom spektre pôvodných dogiem diktatúry proletariátu, vedúcej úlohy robotníckej triedy a komunistickej strany. Nebol schopný prijať žiadnu inováciu, ktorá prichádzala do politiky.

Dá sa povedať, že bol reprezentantom toho najtvrdšieho komunizmu v bývalom Československu po roku 1968?
Patril ku skupine najtvrdších, ale boli aj typy ako Antonín Kapek a ďalší. Tí boli ešte tvrdší. Jednoznačne ho strach o svoje postavenie a stratu socializmu, ktorý identifikoval so svojou osobou a so Sovietskym zväzom, viedli k momentom revanšu.

Bude to tak, že najviac sa bude s menom Biľaka spájať invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968?
Isteže. Je to aj vďaka úlohe, ktorú vtedy zohral, a aj preto, že bol veľmi nepopulárny vo verejnosti. Rok 1968 spojený so vstupom vojsk bolo atraktívne obdobie v negatívnom zmysle, takže to sa ľahko zachová v pamäti národa.

Je dnes pre historikov faktom, že pozývací list pre vojská východného bloku podpísal a odovzdal Brežnevovi práve Biľak?
Je to faktom, ale nie plne doloženým, pretože Sovieti dali k dispozícii len kópiu a nie originál pozývacieho listu.

Originál listu je v ruských archívoch. Prečo ho Rusi stále nevydali?
Súvisí to zrejme s veľmocenskou politikou. Oni nebudú svojich ľudí, ktorých tu mali, hádzať cez palubu. Tento postoj nemusí byť však donekonečna. Je viac-menej isté, že list odovzdal Biľak v Bratislave. Neodovzdal ho však priamo Leonidovi Brežnevovi. Sú dve verzie. Že ho odovzdal nejakému pracovníkovi Brežneva alebo, že ho odovzdal iný pracovník sekretariátu ÚV KSČ, ktorému ho Biľak doručil.

Špeciálna prokuratúra na Slovensku trestné stíhanie Biľaka prerušila, vraj chýbali svedkovia.
Neviem, koho oslovili, ale nikto z jeho suity nebude svedčiť proti nemu.

Mal Biľak ešte za svojho života niesť trestnoprávnu zodpovednosť za pozývací list?
Rozhodne mal niesť aspoň väčšiu morálnu zodpovednosť. Záleží, ako by sa kvalifikoval skutok invázie vojsk. Keby sa kvalifikoval ako vlastizrada tých, ktorí pripravili podmienky na tento akt, tak trestnoprávna zodpovednosť by tam patrila.

Biľak do konca života zostal verný veci komunizmu. Niektorí po revolúcii 1989 svoje skutky oľutovali, ďalší prevrátili kabát. Biľak nie. Prečo?
Boli to práve tie dogmy, ktorým doživotne veril.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Československo #komunizmus #ivan laluha #Varšavská zmluva #Vasil Biľak