Fico: Smer možno oddelí Harabinove funkcie návrhom od Žitňanskej

Funkciu predsedu Najvyššieho súdu SR a zároveň predsedu Súdnej rady SR by mohol vládny Smer oddeliť novelou opozičnej poslankyne Lucie Žitňanskej, pripustil premiér Robert Fico.

07.02.2014 12:01
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (28)

„Buď sa dohodnime a nájdime s opozíciou spoločné riešenie a môžeme to vyriešiť už pri tomto opozičnom návrhu, alebo to urobme vlastným návrhom ústavného zákona. Ale musí dôjsť k dohode medzi opozíciou a vládnou väčšinou, pretože potrebujeme na tieto kroky ústavnú zmenu,“ povedal predseda vlády Fico vo štvrtok v parlamente počas Hodiny otázok.

Oddelenie funkcií, v ktorých je momentálne Štefan Harabin, navrhla nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská, patrí však aj do balíka zmien v súdnictve, ktorý navrhuje vládna strana. Žitňanskej návrh však podľa Fica „nerieši dostatočne spôsob kreovania predsedu súdnej rady“. Fico vo štvrtok načrtol možnosti, ako by sa šéf súdnej rady mohol vyberať. „Prvé alternatívne riešenie predpokladá voľbu dvoch kandidátov na predsedu Súdnej rady SR jej členmi, z ktorých by potom prezident vymenoval predsedu súdnej rady. Druhá alternatíva upravuje ústavný postup, pri ktorom členovia súdnej rady opäť navrhujú zo svojho stredu dvoch kandidátov a o predsedovi rozhoduje plénum Ústavného súdu SR a jeho meno zverejňuje v Zbierke zákonov,“ predstavil svoj pohľad Fico.

Ústavný návrh na oddelenie spomínaných funkcií už Žitňanská v minulosti predkladala ako ministerka spravodlivosti, vláda ho neskôr stiahla, lebo nemal podporu vtedy opozičných poslancov za Smer. „Myslím si, že je správny čas sa k tomu návrhu vrátiť. Dnes už aj premiér ako kandidát na prezidenta stráca trpezlivosť s justíciou. Čiže je asi správny čas, keď by poslanci za stranu Smer mohli podporiť takýto návrh,“ povedala Žitňanská 21. januára.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #sudcocvia #Štefan Harabin #Lucia Žitňanská