Skontrolujte si mak, ktorý máte doma

Svetlejší, páchnuci a s vysokým obsahom morfia. Podozrivý mak, ktorý na pultoch objavili českí inšpektori, sa dostal aj na Slovensko.

08.02.2014 16:00
mak Foto:
Na sporný mak s vyšším obsahom morfi a upozornila pred niekoľkými dňami česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia.
debata (25)

Z obchodov sa však nepodarilo stiahnuť všetok chybný tovar, pravdepodobne ho ľudia už vykúpili a majú ho uložený doma.

Česká inšpekcia zverejnila na svojej webovej stránke, že v predajniach našla podozrivý mak, ktorý doviezla bratislavská firma Encinger a spoločnosť Essa z Českých Budějovíc. Cez tieto firmy sa dostal aj k nám.

Na sporný mak s vyšším obsahom morfia upozornila pred niekoľkými dňami česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia. Okamžite sa vynorili otázky, či je aj na slovenskom trhu. "Áno, vyše 10 kíl, teda 35 balení maku od firmy Encinger bolo stiahnutých z trhu. Čo sa týka firmy Essa Slovakia, česká Essa do nej doviezla 870 kusov balíkov maku. Dostal sa na trh a spätne vrátený nebol,“ vysvetľuje Paulína Komarová zo slovenskej Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Denník Pravda oslovil firmy Essa Slovakia a Encinger, tie však na otázky neodpovedali. Spoločnosť Essa zverejnila na svojej webovej stránke oznam, že z trhu sťahuje 25 druhov výrobkov s tým, že spotrebitelia ich môžu vrátiť v predajniach, kde si ich zakúpili. Podľa firmy im bude vrátená plná cena, ktorú za mak zaplatili.

Kauza s omamným makom sa prevalila len pred niekoľkými dňami. Pravde sa však stihli ozvať čitatelia, ktorí si zvláštny mak v obchodoch všimli. Staršej žene po ňom ostalo zle. „Ešte vlani som si kúpila dve kilá maku v miestnych potravinách. Bol veľmi lacný, stál len 3,30 eura za kilo. Bežne pri tom stojí aj dvakrát toľko. V obchode sa stretla celá dedina a mak sa predával na kilá,“ začína svoje rozprávanie 67-ročná pani Božena z Kollárova.

"Ten mak sa mi nezdal. Bol bledý, sivý ako popol. Nevedela som ho dobre zomlieť. Ale aj tak som z neho urobila makovníky a večer som zjedla asi štyri kúsky. Ostalo mi strašne zle. Cítila som tlak v očiach a svrbenie v ušiach. Musela som si ľahnúť, už som sa lúčila so životom. Pila som veľa vody, ale aj po mesiaci stále nie som v poriadku,“ vysvetľuje.

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica si nemyslí, že by mak s vyšším obsahom morfia mohol spôsobiť takéto ťažkosti. "Bezprostredné nebezpečenstvo po konzumácii takéhoto maku nehrozí. Človek by maximálne mohol pociťovať miernu únavu,“ pripomína Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí.

Obrátili sme sa na miestne potraviny, v ktorých pani Božena nakupovala. Mak im priviezli z veľkoskladu a predával sa na kilá. "Neboli naň nijaké sťažnosti. Používa ho aj moja švagriná cukrárka a nikomu nič nebolo,“ bráni sa predavačka. Podobne zareagoval aj veľkosklad, odkiaľ mak kúpili. "Tento mak bol zo Slovenska, minulý rok sa ho urodilo dosť. Nemuseli sme nič dovážať, vylučujem, že by bol nekvalitný,“ hovorí majiteľ veľkoobchodu.

Sporný mak mal pochádzať z Maďarska a obsahuje privysoké množstvo morfia, až okolo 80 miligramov na kilogram. Povolený limit je pritom 43 miligramov. Kontrola českej inšpekcie bola cielená. Mala totiž podozrenie, že niektorí výrobcovia môžu kombinovať potravinársky mak s lacnejším technickým. Ten nie je určený na spotrebu, ale pre farmaceutickú výrobu.

Technický mak je špeciálne šľachtený, má vyššiu koncentráciu morfínu, ktorý je návykový a zneužívaný ako droga. V zdravotníctve sa využíva na utíšenie bolesti. V kontrolách maku chce slovenská aj česká inšpekcia pokračovať.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #mak #morfium