Kaliňák: Mimoriadna schôdza na odvolávanie premiéra je predvolebný ťah

Mimoriadna schôdza parlamentu s cieľom odvolať predsedu vlády Roberta Fica (Smer), ktorú iniciuje opozícia pre kauzu emisie, je účelový politický ťah krátko pred prezidentskými voľbami. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút dvanásť to vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer).

09.02.2014 14:05
parlament, fico, kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák (vľavo) a premiér Robert Fico.
debata (171)

Pripomenul, že kauza emisie sa začala takmer pred šiestimi rokmi a ubehli od nej už dvoje voľby. „Odvolávať chcú predsedu vlády mesiac pred prezidentskými voľbami kvôli kauze starej šesť rokov. Asi robí aktuálna vláda dobrú prácu, keď nič novšie nemajú,“ poznamenal Kaliňák.

„Pán Figeľ mal ako prvý podpredseda Radičovej vlády dva roky na to, aby veci vyšetril,“ vyhlásil šéf rezortu vnútra. Dodal, že zoznam firiem, ktoré sa na emisnej transakcii podieľali, poslali Švajčiari na Slovensko ešte počas vlády Ivety Radičovej. „Všetky tieto veci, o ktoré ste žiadali, ste mohli urobiť aj vy, keď ste boli vo vláde. Napríklad požiadať Generálnu prokuratúru o zverejnenie zoznamu,“ odkázal Kaliňák predsedovi KDH Jánovi Figeľovi.

Ten reagoval, že Radičovej vláda nezasahovala do vyšetrovania, kým prebiehalo. Na jeseň roka 2013 však bolo ukončené s tým, že trestný čin sa nestal. „Švajčiarsko, USA a ďalšie štáty spolupracovali so Slovenskom práve preto, aby sa tento obchod objasnil. Ale teraz sa vyšetrovanie ukončilo s tým, že nie je možné vyvodiť zodpovednosť,“ upozornil Figeľ. Zároveň pripomenul, že tento obchod bol možný len vďaka novele zákona z roku 2007, kedy Smer spolu s SNS presadil, že je možné emisie predávať aj sprostredkovateľom. „Boli odvolaní ministri, ale nikdy nedošlo k zastaveniu toho kšeftu. Robert Fico sa choval tak, aby kšeft umožnil a nie ho zastavil,“ vyhlásil Figeľ, podľa ktorého Slovensko prišlo o 50 miliónov eur. Dodal, že Smer mal v čase vypuknutia kauzy na Ministerstve životného prostredia svojho štátneho tajomníka, teda mal kontrolu nad tým, čo sa deje.

„Nemám takú informáciu,“ reagoval Kaliňák na otázku, či je pravda, že SIS informovala premiéra Roberta Fica o problémoch s pripravovanou emisnou transakciou niekoľko mesiacov vopred.

Upozornil však, že situácia nie je zďaleka taká čiernobiela, ako ju opisuje Figeľ. Podľa Kaliňáka napríklad vôbec nie je jednoduché určiť sumu, o ktorú malo Slovensko prísť. Porovnania s inými štátmi nie sú korektné, keďže mnohé mali nakontrahované vyššie sumy, reálne z nich však dostali len časť. Odvtedy ceny emisií klesli hlboko pod sumu, za ktorú ich predala Slovenská republika. „Dnes sa emisie predávajú v centoch a nie v eurách,“ upozornil Kaliňák.

Zdôraznil, že zoznam zo Švajčiarska mala k dispozícii už Radičovej vláda a jediný dôvod, prečo ho nepoužila ako politický argument proti Smeru bol ten, že s ním sociálni demokrati nemajú nič spoločné. „Oficiálny zoznam od švajčiarskych orgánov ukázal, že strana Smer s tým nič nemala. A to ste zistili už keď ste boli vo vláde, inak by ste to použili,“ vyhlásil Kaliňák.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #kauza emisie