V Žiline zadržali ľudí, ktorí obchodovali so ženami

Polícia zo Žiliny obvinila 40-ročnú ženu a o dva roky staršieho muža z kupliarstva. Od júna 2013 zneužívali mladé ženy na prostitúciu, brali im zárobky, vyhrážali sa a jednu vydierali.

11.02.2014 09:15
debata (5)

O prípade sa policajti dozvedeli, keď im zatelefonoval blízky človek jednej zo žien, ktorú dvojica ponúkala ako prostitútku. Oznámil, že mladú ženu pasáci držia proti jej vôli a nepustia ju ani k jej dvojročnému synovi. Do štyroch hodín mali policajti poškodenú aj dieťa. „Poškodená žena bola vo veľmi zlom psychickom i fyzickom stave,“ naznačil riaditeľ okresnej polície v Žiline Ľudovít Šebesta. Pri domových prehliadkach boli zadržané rôzne veci a listiny potrebné pre ďalšie vyšetrovanie. Dvojica kupliarov sa aj so ženami zdržiavala v prenajatých priestoroch v priemyselnej zóne v Žiline.

Od vlaňajšieho leta až do súčasnosti ponúkala na prostitúciu najmenej päť žien vo veku od 20 do 30 rokov. „Ženy získavali z okolia Žiliny, ale aj z iných miest Slovenska,“ uviedol šéf žilinskej krajskej polície Ivan Špánik. Keď dve zo žien chceli odísť, pasák sa im mal vyhrážať, jednu z nich nepustil z objektu ani za dvojročným synom. Navyše ženám brali ich zárobky z prostitúcie. „Obvinení koristili z vykonávania prostitúcie, dochádzalo k odoberaniu peňazí, ktoré ženy dostali od klientov, v celom rozsahu,“ uviedol zástupca riaditeľa odboru kriminálnej polície Jaroslav Tomek.

Maloletý chlapec je v bezpečí, jeho matka v starostlivosti lekárov. Obvinenú dvojicu vzal sudca do väzby. 40-ročná žena zatiaľ nebola trestaná, ale jej 42-ročný partner bol v minulosti viackrát súdne trestaný, okrem iného aj za násilnú trestnú činnosť. Ako sa ženy k dvojici pasákov dostali, zatiaľ polícia nekonkretizovala. Prípad kupliarstva ďalej vyšetruje.

Dokazovanie a dotiahnutie podobných prípadov až po obvinenie je nielen na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch veľmi náročné. „Nie je to ojedinelý prípad na Slovensku, len je problém s dokazovaním, čiže preukázať ten nátlak na poškodené, násilie, hrozbu násilia, respektíve to, že ženy sú držané násilím alebo pod iným psychickým tlakom,“ uviedol Špánik.

Len máloktoré ženy sa násiliu a zneužívaniu vzoprú a vyhľadajú pomoc. „Je to ojedinelý prípad, pretože tieto ženy sa za to v podstate hanbia. A možno im treba ukázať, že to nie je ich chyba a nie je to hanba. Práve preto vznikajú takéto zariadenia, aby sa týmto ženám dokázalo pomôcť,“ povedala Zuzana Žáková, riaditeľka krízového strediska Lúč v Žiline. Práve takéto zariadenia krízového ubytovania môžu zneužívaným či týraným ženám pomôcť s ubytovaním, ochranou pred násilníkom i so psychologickou pomocou.

Obvinenému mužovi a žene hrozí za prečin kupliarstva 1– až 5-ročné väzenie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zneužívanie #prostitúcia #pasák #kupliarstvo