Prokuratúra v Nitre ani polícia si chybu nepriznávajú

Stále nie je jasné, či za vyšetrovanie útokov pred nitrianskym barom Mariatchi ponesie niekto zodpovednosť a či budú obvinení vzatí do väzby, alebo nie.

11.02.2014 11:00
bar, Nitra, neonacisti Foto:
Bitka neonacistov pri bare v Nitre.
debata (11)

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár trvá na tom, že prokurátorky na Okresnej prokuratúre urobili niekoľko chýb, a preto nariadil Krajskému prokurátorovi v Nitre Vojtechovi Ernestovi, aby prijal nápravné opatrenia. Podľa Čižnára si prokurátorky napríklad nepreverili kriminálnu minulosť útočníkov.

Okresná prokuratúra v Nitre však vo svojom stanovisku pre týždenník My Nitrianske noviny naznačila, že s kritikou generálneho prokurátora nesúhlasí a chyby urobili predovšetkým policajti, pretože nezozbierali dostatok dôkazov. „Prokurátor v zásade počas zadržania podozrivých ani nezabezpečuje dôkazy o existencii dôvodov väzby. Plnenie tejto povinnosti je vecou konajúceho policajta,“ uvádza sa vo vyjadrení Okresnej prokuratúry. Ďalej prokuratúra síce priznáva, že mohli uložiť policajtovi pokyn, ale „takýto postup nie je obvyklý, nakoľko zabezpečovanie dôkazov o existencii dôvodov väzby je elementárnou vecou, ktorú ovláda každý policajt zaradený do služobného výjazdu“.

Pravda chcela dať opäť priestor na vyjadrenie hovorcovi Okresnej prokuratúry v Nitre Jánovi Ludvovi, no ten opakovane odmietol odpovedať na podrobnejšie otázky. „Dozor nad vecou prebrala generálna prokuratúra, a preto sa Okresná prokuratúra v Nitre nebude k prípadu vyjadrovať,“ povedal. Na generálnej prokuratúre článok v týždenníku zaregistrovali, no hodnotiť ho nebudú. „Generálny prokurátor sa nebude vyjadrovať k mediálnemu stanovisku podriadenej prokuratúry prostredníctvom médií, pričom opodstatnenosť a kvalitu tohto stanoviska nehodnotí. Z tohto stanoviska možno len tušiť pracovné návyky na Okresnej prokuratúre v Nitre,“ uviedla hovorkyňa Andrea Predajňová. O tom, či budú obvinení vzatí do väzby, nemala hovorkyňa informácie.

Kto urobil v prípade chybu, sa vedú zatiaľ len špekulácie. Kľúčové sú podľa oslovených odborníkov najmä dva momenty, ktoré treba vysvetliť. Po prvé, nie je jasné, prečo policajti v októbri začali trestné stíhanie vo veci voči neznámemu páchateľovi, hoci dokonale poznali identitu páchateľov. A po druhé, prečo prokuratúra potom v januári nezobrala obvinených do väzby a prepustila ich na slobodu.

Nitriansky advokát Peter Havlík upozornil, že keď polícia chce niekoho obviniť, musí mať najprv dôkladne zdokumentovaný stav. Musí celý záznam z kamery „rozmeniť na drobné“, detailne popísať, kto udieral, koho udieral, kam presne udieral a aké zranenia tým spôsobil. „Vyšetrovateľ musí detailne analyzovať a rozobrať konanie každej jednej osoby, čo samozrejme nemusí byť vôbec jednoduché, ako sa to na prvý pohľad môže zdať. A rozobrať musí nielen konanie, ale aj následky. To znamená, aké to boli zranenia, či boli vážne, ľahké a k tomu sa musí vyjadriť znalec. Netuším, či mal všetky potrebné dôkazy, aby mohol v krátkom čase špecifikovať obvinenie.“

Podľa advokáta sa tiež nedá jednoznačne odpovedať na otázku, kto urobil chybu, keď si nepreveril kriminálnu minulosť páchateľov a nezabezpečil tak dostatok argumentov preto, aby útočníci zostali vo väzbe. Podľa neho je predovšetkým úlohou policajného vyšetrovateľa zbierať dôkazy. No zdôraznil, že medzi úlohy prokurátora patrí dohľad nad činnosťou vyšetrovateľa. „Ak má prokurátor podozrenie, že vyšetrovateľ nezozbieral dôkazy, ktoré mal, môže dať prokurátor vyšetrovateľovi záväzný pokyn. Môže mu nariadiť, aby zabezpečil ešte niečo iné. Dokonca môže sám prokurátor urobiť nejaký úkon a sám si môže niektoré veci preveriť,“ podotkol Havlík.

Pravda zaslala otázky týkajúce sa prípadu a možného pochybenia vyšetrovateľov aj na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebude polícia k prípadu poskytovať žiadne informácie,“ odpovedala hovorkyňa Renáta Čuháková.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #prokuratúra #bitka #útok radikálov #útok v Nitre #Bar Mariatchi