Na severe Slovenska môže napadnúť štvrť metra snehu

Na severe Slovenska môže napadnúť štvrť metra nového snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pred snežením výstrahu prvého stupňa.

12.02.2014 10:32
Sneh, kalamita, počasie, zima Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Sneží v Trenčianskom a Žilinskom kraji a bude do polnoci zo stredy na štvrtok 13. februára. Napadnúť môže 15 až 25 centimetrov nového snehu. Pozor by si preto mali dávať predovšetkým vodiči, no sneh môže byť nebezpečný aj pre chodcov.

Na horách bolo ráno zamračené s dažďom, na mnohých miestach hmlisto. Od nadmorskej výšky približne 1 600 m n. m. slabé sneženie, prípadne dážď so snehom. Oteplenie stále trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od –4°C (Lomnický štít) do +1°C. Vo vyšších nadmorských výškach fúkal prevažne vietor južných smerov rýchlosťou do 20 km/hod, na hrebeňoch hôr miestami prudký až búrlivý vietor s rýchlosťou v nárazoch do 65 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo v najvyšších polohách do 14 cm nového snehu. Snehová pokrývka je stále nerovnomerne rozmiestnená. Vo vyšších polohách Tatier, najmä na svahoch so severozápadnou, severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou sa sformovali menej stabilné snehové vankúše, dosky a preveje. Celková výška snehovej pokrývky je premenlivá a na túto ročnú dobu stále podpriemerná, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Vo vyšších nadmorských výškach Vysokých, Západných a Nízkych Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V žľaboch so severozápadnou, severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou sa nachádzajú menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje z nafúkaného snehu. Lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení vo veľmi strmom teréne. Spontánne splazy a malé lavíny sa môžu vyskytnúť v poludňajších a skorých popoludňajších hodinách. Snehová pokrývka je veľmi nerovnomerne rozmiestnená. Počas dňa sa očakáva najmä v polohách nad 1 700 m n. m. intenzívne sneženie. Z tohto dôvodu stúpa lavínové nebezpečenstvo. V popoludňajších hodinách sa v týchto polohách vytvorí zvýšené lavínové nebezpečenstvo – 3. stupeň.

V Malej a Veľkej Fatre dosahuje výška snehovej pokrývky do 15 cm. Pre podpriemernú celkovú výšku snehovej pokrývky hrozí iba malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň. Pri predpokladanom snežení aj v týchto pohoriach stúpa lavínové nebezpečenstvo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #sneh