Zavedenie jednej poisťovne. Hlavolam pre budúcu vládu?

Štát nemá peniaze na to, aby mohol vykúpiť alebo vyvlastniť dve súkromné zdravotné poisťovne a zaviesť jednu štátnu. V projekte preto nebude pokračovať. Vláda naň chcela získať potrebné financie predajom štátnych aktív. Ten sa zatiaľ neuskutočnil.

13.02.2014 10:41
ministerka zdravotnictva, rokovanie vlady,... Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská predložila v stredu na vládu správu, podľa ktorej sa v zavedení unitárneho systému nebude pokračovať.
debata (80)

Podľa ministerstva financií tento krok môže trvať aj dva roky. To, či sa zdravotné poistenie dočká zásadnej zmeny, tak môže nakoniec riešiť kabinet, ktorý vzíde po parlamentných voľbách na jar 2016.

Ministerstvo financií tvrdí, že pri zavedení unitárneho systému je kľúčové zabezpečiť peniaze na jeho financovanie, ktoré v súčasnosti nie sú. „Riešením je predaj aktív, čo by sa malo uskutočniť v horizonte do dvoch rokov,“ uviedol tlačový odbor rezortu.

Na Slovensku je dnes okolo 5,2 milióna poistencov. Z toho až 64 percent sú klientmi štátnej Všeobecnej zdravotnej, skoro 28 percent má súkromná poisťovňa Dôvera a viac ako 8 percent druhá súkromná poisťovňa Union. Po zavedení unitárneho systému by mala na trhu zostať iba štátna poisťovňa.

Politológ Tomáš Koziak pochybuje, že sa tento projekt niekedy dostane do praxe. Najmä ak po voľbách v roku 2016 vznikne koaličná vláda. „Ak by chcel Smer aj potom v projekte pokračovať, určite narazí na odpor iných politických strán a vzhľadom na širší kontext politického zoskupenia, ktorý vznikne, pochybujem, že sa by sa toto podarilo niekedy zrealizovať,“ do­dal.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sa rozhodla, že v zavedení unitárneho systému nebude pokračovať. Včera k tomu na vládu predložila správu a tá ju vzala na vedomie. „Naďalej platí, že kým nebude zabezpečené plné finančné krytie, nepodnikneme ďalšie kroky,“ spresnila hovorkyňa ministerstva Martina Lidinská.

Jedna štátna zdravotná poisťovňa mala podľa pôvodného harmonogramu fungovať už od začiatku tohto roka, v prípade vyvlastnenia bol termínom spustenia júl. Projekt zavedenia poisťovne schválila vláda v roku 2012. Ministerstvo zdravotníctva malo pripraviť zákon a vysúťažiť poradcu, ktorý mal pripraviť dokumentáciu pre odkúpenie akcií či ocenenie zdravotných poisťovní na účely vyvlastnenia. Zdravotnícky rezort ešte nevypísal tender na poradcu. Zatiaľ len predstavil podmienky tohto tendra.

Projekt predpokladá, že unitárny systém vznikne bez ohľadu na to, či s tým budú súhlasiť majitelia dvoch súkromných poisťovní. V hre okrem dohody so súkromníkmi prichádzalo do úvahy aj vyvlastnenie poisťovní Dôvera a Union. V tejto súvislosti sa hovorilo o stovkách miliónov eur.

Na tento zámer zareagovala holandská spoločnosť Achmea, ktorá vlastní zdravotnú poisťovňu Union, a vyvolala arbitráž. Oznámenie o jej začiatku dostala Slovenská republika vlani vo februári. Teraz, keď je zavedenie unitáru v útlme a jeho existencia je neistá, vynára sa otázka, či má arbitráž ešte význam.

Hovorca spoločnosti Achmea Bert Rensen pre denník Pravda povedal, že majú záujem o urovnanie sporu. Od vlády však chcú stanovisko, že nebude vyvlastňovať. „V súčasnej dobe študujeme výsledok správy ministerky zdravotníctva, ktorú slovenská vláda zobrala na vedomie. Podľa nás projekt nebol ukončený. Achmea má záujem na vyriešení sporov, potrebujeme však pevné a jednoznačné potvrdenie od vlády, že projekt sa zamieta a že Union nebude vyvlastnený alebo mu nebude inak neoprávnene bránené vo svojej činnosti,“ povedal Rensen.

Partnerom v arbitráži je na slovenskej strane ministerstvo financií. Či sa teraz po zastavení unitarizácie bude chcieť s Achmeou dohodnúť, neprezradilo. „Vzhľadom na to, že arbitráž prebieha, nebudeme sa bližšie vyjadrovať,“ napísal v stanovisku tlačový odbor rezortu.

Spoločnosť Achmea podľa ministerstva v arbitráži využila dohovor o ochrane investícií medzi ČSFR a Holandským kráľovstvom. Tribunál má v spore rozhodnúť v tomto roku. „Žalobca namieta údajné porušenie dohody z dôvodu prijatia zámeru vytvoriť jednotnú zdravotnú poisťovňu. Arbitráž sa nachádza v jurisdikčnej fáze, o ktorej sa konalo v septembri 2013 pojednávanie a v priebehu roku 2014 sa očakáva rozhodnutie tribunálu o jurisdikcii,“ dodalo ministerstvo financií.

Súkromné zdravotné poisťovne rozhodnutie nepokračovať v projekte vyvlastnenia poisťovní vítajú. „Rozhodnutie vlády neplytvať ďalej peniazmi daňovníkov na projekt, ktorý neprinesie úspory v zdravotníctve, považujeme za správne. V kontexte stavu štátneho rozpočtu a medzinárodných záväzkov je to aj jediné možné riešenie,“ povedala prezidentka Združenia zdravotných poisťovní Katarína Kafková. Upozornila, že poradca mal stáť 3,4 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotná poisťovňa #ministerstvo zdravotníctva #Zuzana Zvolenská