Polícia bude pokutovať nezodpovedných chodcov

Prvé týždne tohto roka sú mimoriadne tragické nielen pre vodičov, ale aj pre chodcov na cestách. Kým za prvých šesť týždňov vlaňajška na ceste zahynulo šesť chodcov, za rovnaké obdobie tohto roka ich bolo až 12.

12.02.2014 12:00
policajt, polícia, doprava, premávka, parkovisko Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

Smrteľných nehôd neubudlo ani v tomto – siedmom týždni, keď počas dvoch dní zahynuli štyria chodci. To, či kolízie zapríčinili vodiči, alebo chodci, polícia v súčasnosti vyšetruje. Na cesty posiela posilnené hliadky, ktoré budú kontrolovať jedných aj druhých.

Prvá smrteľná nehoda tento týždeň sa stala v Pezinku. Vodič (73) zrazil 81-ročnú dôchodkyňu, ktorá neskôr v nemocnici zomrela. Podobne v Žiline zachytil 34-ročný vodič 58-ročného chodca. V utorok skoro ráno našiel smrť na bratislavskej ceste aj 75-ročný muž, ktorý nepoužil priechod pre chodcov. Zrážku s autom neprežil ani 69-ročný chodec z Košíc.

Za prvých šesť týždňov tohto roka bolo najviac chodcov usmrtených v Bratislavskom kraji. Tesne po ňom nasledoval Prešovský kraj. Vlani za rovnaké obdobie najviac chodcov zahynulo v Žilinskom a Prešovskom kraji.

Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského môže byť problém na oboch stranách. „Chybu robia vodiči, keď dostatočne nepredvídajú alebo sa nevenujú riadeniu. Ale rovnako často sa stáva, že sa chodci nepoobzerajú po vozovke a vstúpia na ňu vo chvíli, keď už auto nie je možné zastaviť,“ vysvetľuje.

Osobitnou skupinou sú podľa neho dôchodcovia, ktorých zrazenia v posledných týždňoch prevládajú. „Starší ľudia si myslia, že keď vstúpia na priechod, autá okamžite zastanú. Často sa stáva, že prejdú cez červenú alebo ich zachytí auto v druhom pruhu, kým iné v prvom pruhu ich cez cestu pustí,“ ozrejmuje.

„Asi pred týždňom som prechádzala cez veľkú križovatku v centre Bratislavy. Aj keď svietila červená, žena v stredných rokoch vybehla na cestu a uháňala na autobus, ktorý stál na zastávke. Auto na vedľajšej ceste prudko zabrzdilo, no to druhé už zastaviť nestihlo. Pokrivené plechy si vydiskutovali za chvíľu, ale vôbec sa to nemuselo stať,“ hovorí 29-ročná Bratislavčanka Lu­cia.

Aj keď príčinou mnohých nehôd sú práve chodci, tresty pre nich chýbajú. Policajti im môžu uložiť pokutu za obmedzenie či ohrozenie cestnej premávky, podľa Drahovského to však nie je bežné. „Ak urobia chybu vodiči, sú automaticky potrestaní. V prípade chodcov takáto represia chýba, čo môže byť na škodu,“ hovorí. A tak je skôr raritou, ak niekto dostane pokutu za prechod na červenú alebo chýbajúce reflexné prvky.

To by sa malo už v najbližších dňoch zmeniť. Polícia plánuje posilniť hliadky najmä v okolí priechodov pre chodcov. Kontrolovať bude pohyb ľudí na cestách, ako aj prechod na červenú. „Polícia bude riešiť priestupky nekompromisne v súlade so zákonom o priestupkoch. Chodcovi môže byť uložená pokuta 50 eur a v správnom konaní až 100 eur,“ prízvukuje Denisa Baloghová, hovorkyňa policajného prezídia.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pokuta #chodci #cesty