Lajčák otvorí u premiéra otázku splnomocnenca

Nový kľúč pre hlasovanie a nový splnomocnenec. Také sú požiadavky troch menšín vo výbore, ktorý ich zastupuje pri vyjednávaniach s vládou. Minister diplomacie Miroslav Lajčák prisľúbil, že ich návrhy bude riešiť.

12.02.2014 13:00
MZV SR, Miroslav Lajcak Foto: ,
Minister zahraničia Miroslav Lajčák bude o obsadení funkcie splnomocnenca hovoriť s premiérom Robertom Ficom.
debata (7)

O obsadení funkcie splnomocnenca pre národnostné menšiny má hovoriť s premiérom Robertom Ficom. Konkrétne meno zatiaľ povedať nechce.

Vo výbore má zastúpenie celkom 13 menšín. Trom najpočetnejším z nich, maďarskej, rómskej a rusínskej, prekáža neobsadený post splnomocnenca pre národnostné menšiny. Vlani v lete vláda odvolala bývalého splnomocnenca Lászlóa A. Nagya (Most- Híd) na jeho žiadosť. Odvtedy je vedením úradu poverená Mária Jedličková, ktorá predtým pracovala na Úrade vlády ako projektová manažérka.

„Činnosť pani Jedličkovej a fungovanie výboru potvrdzujú, že ten chaos je neznesiteľný a z dlhodobého hľadiska má devastačný účinok na menšinové aktivity. Je tam citeľná neochota z jej strany a predstaviteľov vlády, aby situáciu konzultovali s jednotlivými menšinami s ohľadom na tie najväčšie,“ vysvetľuje hovorca Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku Gejza Tokár. Vlastného kandidáta nemajú a podľa Tokára ani nie je prioritou, aby bol maďarskej národnosti. Dodal, že by to mal byť odborník.

Podľa informácií denníka Pravda viaceré z malých menšín Lajčákovi, pod ktorého spadá ľudskoprávna agenda, napísali listy, kde navrhujú opak. Za splnomocnenca chcú Jedličkovú.

Riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Peter Susko potvrdil, že minister o obsadení tejto funkcie bude hovoriť s premiérom v týchto dňoch. „Bolo by predčasné hovoriť o menách konkrétnych osôb, je však zrejmé, že takýto post musí zastávať človek, ktorý je odborníkom v otázkach práv a postavenia národnostných menšín na Slovensku,“ uviedol Susko. Tlačový odbor Úradu vlády na otázky denníka Pravda, týkajúce sa obsadenia postu, neodpovedal. Odkázal na ministerstvo zahraničných vecí.

Tri najväčšie menšiny idú ešte ďalej a vo výbore chcú získať väčší vplyv. O ten prišli vlani v novembri, keď sa zmenil kľúč hlasovania a každá menšina bez ohľadu na jej veľkosť dostala po jednom hlase. Predtým mal každý člen výboru jeden hlas. Zloženie výboru však odrážalo početnosť menšiny, napríklad maďarská menšina mala vo výbore 5 členov a 5 hlasov, kým napríklad českú zastupovali dvaja.

"Nepokladáme za spravodlivé, aby menšina, ku ktorej sa hlási okolo 700 ľudí, mala rovnakú silu vo výbore ako menšina, ku ktorej sa prihlási viac ako 450-tisíc obyvateľov.

Na túto zmenu doplatia len najväčšie menšiny – maďarská, rómska a rusínska," reagoval hovorca Okrúhleho stola Rusínov Slovenska Peter Medviď. Podľa Medviďa by to bolo spravodlivé vtedy, ak by počet hlasov za jednotlivé menšiny odzrkadľoval počet občanov, ktorí sa k nej hlásia.

Podľa zástupcov Rómov a Maďarov majú väčšie menšiny odlišné priority ako ostatné. Ak bude mať každá len jeden hlas, tie menšie ich prehlasujú. "Najdôležitejšie je, aby každá menšina bola spokojná, tu naozaj nejde o to, že veľké menšiny by chceli diskriminovať menšie.

Je možné vytvoriť kompromis, ale len vtedy, že by sa schválil nový štatút výboru," dodal za Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku Tokár. Agnes Horvathová za rómsku menšinu súhlasí. „Okrem toho sa teraz stráca zmysel zastúpenia menšín vo výbore podľa početnosti. My tam máme štyroch členov, dvaja sú z východu. Na čo vôbec majú chodiť na zasadnutia, keď máme už len jeden hlas?“ pýta sa Horvathová.

Malé menšiny situáciu nevidia tak dramaticky. „Ide o poradný orgán vlády a sme toho názoru, že poradný hlas má byť jeden hlas za každú menšinu. Zástupcovia jednej menšiny predsa nemôžu mať rozdielne názory a prezentovať ich orgánu, ktorému výbor len radí,“ hovorí Dagmar Takácsová z Českého spolku v Košiciach. Lajčákovi spolok adresoval list a v ňom uviedol, že prácu výboru vníma ako bezproblémovú.

Zmenu v hlasovaní odsúhlasil samotný výbor. Lajčák protestujúcim menšinám prisľúbil, že vytvorí pracovnú skupinu, ktorá bude riešiť prípadnú úpravu v štatúte výboru. Podnety na zmenu môžu navrhnúť jeho členovia.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #menšiny #hlasovanie #Miroslav Lajčák #splnomocnenec pre národnostné menšiny