Múzeá a galérie dostanú upravené pravidlá

Múzeá a galérie budú od mája fungovať podľa upravených pravidiel. Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

12.02.2014 15:51
Banská Bystrica, múzeum SNP Foto:
Banskobystrické múzeum SNP.
debata

31. januára ju schválili poslanci Národnej rady SR, agentúru SITA o tom informovala Soňa Záňová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Právna norma nadobudne účinnosť 1. mája.

Novela reaguje na požiadavky z praxe najmä národných kultúrnych inštitúcií – Slovenského národného múzea a Slovenskej národnej galérie. Spresňuje niektoré ustanovenia platného zákona, ktoré nemajú jednoznačný a zrozumiteľný charakter, napríklad pojmy ako galéria či vedomostný systém múzeí a galérií.

Návrh zavádza i nový pojem – múzejné zariadenie a galerijné zariadenie. Právna norma novelizuje aj zákon o podmienkach vývozu a dovozu predmetu kultúrnej hodnoty pre určenie MK SR ako príslušného orgánu na vystavenie potrebného povolenia. Táto zmena nadväzuje na nové európske normy týkajúce sa vývozu tovaru kultúrneho charakteru.

Napokon navrhovaná novela zákona o múzeách a galériách upravuje i zákon o ochrane pamiatkového fondu. Spresňuje podmienky, za akých musí múzeum prijať do svojej správy archeologické nálezy, ak pochádzajú z archeologických výskumov v regióne, kde múzeum pôsobí.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeá #Ivan Gašparovič #galérie #novela zákona