Západ čaká poľadovica, sever sneženie

Rannú cestu do práce môže vo štvrtok tisícom vodičov na západnom Slovensku skomplikovať klzká vozovka. Jedna z troch výstrah, ktoré na štvrtok vydal Slovenský hydrometeorologický ústav, varuje práve pred poľadovicou.

12.02.2014 17:45
pocasie, poladovica, Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Výstraha platí pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky, Trenčiansky, Žilinský a z veľkej časti aj Banskobystrický kraj a potrvá do 9. hodiny. Okrem toho meteorológovia upozorňujú na husté sneženie v Kysuciach a na Orave a v okolí Žiliny, kde môže podľa predpovedí vo výške nad 400 metrov do štvrtkového rána spadnúť 15 až 25 centimetrov nového snehu. Tretia výstraha sa týka silného vetra, ktorý môže narobiť starosti obyvateľom obcí v oblasti medzi Vysokými a Nízkymi Tatrami.

Silné sneženie sťažilo dopravu v Žilinskom a Bratislavskom kraji. Na horských priechodoch Makov a Fačkov sa skrížili kamióny, cestu I/59 medzi Ružomberkom a Korytnicou museli uzavrieť pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov. V hlavnom meste dočasne odstavili linky 41 a 44, spoje meškali v Lamači, Dúbravke, Starých gruntoch aj v oblasti Horského parku. „Zrána bola neprejazdná diaľnica D1, v Bratislave bola situácia zlá najmä v kopcovitých úsekoch. Kolóny sa tvorili na Kramároch, niektorých vodičov prekvapil sneh, neboli pripravení na zmenu techniky jazdy,“ podotkol šéf Stella centra Viliam Brtáň.

Sneženie a výdatný dážď v stredu spôsobili aj stúpanie hladín najmä na tokoch na hornej Nitre. Prvý stupeň povodňovej aktivity dosiahol potok Tužina blízko Nitrianskeho Pravna. „Vo štvrtok bude mierny pokles na hladinách riek,“ uviedol hydrológ Tomáš Masár. Hoci situácia nevyzerala nebezpečne, Slovenský hydrometeorologický ústav vodákom neodporúča pri zvýšených hladinách riek rekreačnú plavbu. Od piatku až do utorka sa udržia denné teploty nad nulou a naďalej bude sychravé počasie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #poľadovica #sneženie