Ilavská nemocnica vraj krízu zažehná

Situácia v ilavskej nemocnici by sa mala za desať týždňov vrátiť do normálneho režimu. Jej interné oddelenie by od mája malo fungovať tak ako pred Vianocami. V súčasnosti sem záchranky pacientov nevozia, na oddelení chýbajú lekári. Krízu pomôžu zažehnať noví lekári, ktorých chce nemocnica zamestnať.

13.02.2014 13:00
Ilava, nemocnica, pohotovostná služba, pohotovosť Foto: ,
V ilavskej nemocnici stále trvá krízový režim, nemocnica požiadala záchrannú zdravotnú službu, aby jej sanitky nevozili do Ilavy pacientov.
debata

Približne taký je záver rokovania, ktoré sa v utorok uskutočnilo na ministerstve zdravotníctva. Riaditeľ ilavskej nemocnice Juraj Beďatš na ňom informoval, aké kroky plánuje podniknúť na zlepšenie. Koľko je nových lekárov, či sú medzi nimi aj cudzinci, riaditeľ doteraz neprezradil. Bez akéhokoľvek vysvetlenia sa zatiaľ odmieta s médiami stretnúť. Po svojej sekretárke iba odkázal, že sa vyjadrí najskôr v piatok.

Podľa Igora Steinera, zástupcu riaditeľa Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici, ktorý sa na rokovaní v Bratislave zúčastnil, Beďatš oznámil, že sa mu momentálne podarilo prijať dvoch lekárov a postupne bude až do mája prijímať ďalších.

„Doložil to akceptačnými listami. Z toho vyplynulo, že do konca februára nemocnica pokračuje v súčasnom krízovom režime, ktorý nastúpil 23. decembra. Od 1. marca bude nemocnica Ilava schopná prijímať a vybavovať záchranky v čase medzi 7. a 14. hodinou. K prvému máju bude mať interné oddelenie v Ilave desať kmeňových lekárov a až potom môže nabehnúť na kompletný režim, aký tam bol pred Vianocami,“ dodal Igor Steiner.

Ministerstvo zdravotníctva súhlasí s krokmi, ktorými chce vedenie ilavskej nemocnice postupne stabilizovať situáciu. Ubezpečuje, že v regióne je stále zabezpečená zdravotná starostlivosť. „V blízkej vzdialenosti je dostupná zdravotná starostlivosť, neodkladná aj odkladná, zabezpečená prostredníctvom niekoľkých nemocníc, medzi nimi aj jednou z najväčších fakultných nemocníc v Trenčíne,“ pripomenula Martina Lidinská, hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Krízu v ilavskej nemocnice pocítili okolité zdravotnícke zariadenia, pacientov výrazne pribudlo vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne aj v nemocnici v Považskej Bystrici. Obe sú od Ilavy vzdialené asi 25 kilometrov.

„V našej nemocnici pociťujeme naďalej na internom oddelení vyšší počet pacientov, hlavne v nočných hodinách. Situáciu riešime v spolupráci s ďalšími oddeleniami, aj keď to vôbec nie je ľahké a riešenie nie je len v našej kompetencii,“ povedal Eugen Finkei, hovorca Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

Považskobystrická nemocnica má na svojom internom oddelení 82 lôžok a odkedy prepukol problém s ilavskou nemocnicou, sú všetky takmer stále obsadené. Kapacitu oddelenia znižovať nebudú ani po ohlásenej stabilizácii v Ilave.

„Informáciu o tom, ako ďalej s ilavskou nemocnicou, sme vzali na vedomie, ale ako to bude naozaj, to je zatiaľ vo hviezdach. Nie je dôvod na opätovné zrušenie týchto lôžok. Stále je tu totiž potenciálne riziko, že niektorí zo zamestnancov, ktorí sľúbili riaditeľovi ilavskej nemocnice, že nastúpia, napokon nemusia nastúpiť alebo môžu v skúšobnej dobe dať výpoveď,“ upozornil Steiner.

Situácia v nemocnici v Ilave sa skomplikovala tesne pred Štedrým dňom. Z interného oddelenia odišlo viacero lekárov a to odvtedy funguje len v obmedzenom režime. Záchranky sem prestali voziť pacientov, namiesto toho ich vozia do Považskej Bystrice a Trenčína.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #lekári #pacienti #Ilava #krízový režim