SDKÚ povedie do eurovolieb Štefanec, Kukan bude dvojka

Opozičnú SDKÚ povedie do májových eurovolieb jej podpredseda Ivan Štefanec. V sobotňajších (15.2.) straníckych primárnych voľbách porazil svojho jediného súpera europoslanca Eduarda Kukana.

15.02.2014 09:27 , aktualizované: 16.02.2014 15:08
debata (41)

Výsledky primáriek oznámil v nedeľu na tlačovej konferencii v Bratislave predseda SDKÚ Pavol Frešo.

Oficiálne budú, keď ich schváli stranícke prezídium na budúci týždeň. Kukan by mal byť na kandidátke dvojka. O kandidátoch budú rozhodovať straníci v ďalších primárkach, ktoré by mali byť 8. marca. SDKÚ podľa Freša dokáže priniesť kompetentných 13 kandidátov a nevie si predstaviť, že by Kukan nebol dvojka na eurokandidátke.

Lídra eurokandidátky volilo vyše 2000 straníkov, teda asi polovica. Štefanec získal 58,2 percenta, Kukan 41,7 percenta. Frešo považuje dvojicu Štefanec a Kukan za dobrý tím a verí, že bude v májových eurovoľbách úspešný. Vyzdvihol ich odbornosť či už v oblasti zahraničnej politiky, alebo ekonomiky.

Eurokandidáti budú stáť v Bruseli podľa Freša aj pred otázkami ako bruselská byrokracia, euroskepticizmus a extrémizmus. „Myslím si, že obaja sú kompetentní aj v týchto otázkach. Obaja si vedia poradiť s bruselskou byrokraciou, euroskepticizmom a extrémizmom. Myslím si, že je to veľmi silný líderský tím,“ povedal Frešo, ktorému veľmi záleží na eurovoľbách. Únia je podľa neho jediná alternatíva pre Slovensko.

Štefanec chce doviesť stranu do úspešného konca v eurovoľbách. V Bruseli chce podporovať európsku integráciu, ale dôraz mieni klásť aj na ochranu slovenských záujmov. Suverenitu by si Slovensko malo podľa neho zachovať napríklad v oblasti priamych daní či dôchodkov.

Kukan avizoval, že urobí všetko preto, aby obhájil svoj europoslanecký mandát. Chce sa naďalej usilovať o to, aby SDKÚ bola v eurovoľbách úspešná. „Myslím si, že tieto voľby budú dobrou príležitosťou na to, aby SDKÚ ukázala, že má pevné miesto na slovenskej politickej scéne a môže prispieť k posilneniu postavenia Slovenska v EÚ,“ povedal Kukan.

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája 2014. Historicky pôjde o tretie eurovoľby na území SR. V posledných, v roku 2009, dosiahla SDKÚ volebný zisk 16,98 percenta (140.426 hlasov) a obsadila dva mandáty v europarlamente. Okrem Kukana si miesto vybojoval aj bývalý hokejový reprezentant Peter Šťastný. Ten už viac kandidovať nechce.

Volebná účasť dosiahla v roku 2009 na Slovensku 19,64 percenta, čo bolo najmenej v celej EÚ. Farby Slovenska v EP obhajuje 13 poslancov – Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala a Vladimír Maňka (všetci Smer), Eduard Kukan a Peter Šťastný (obidvaja SDKÚ), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Edit Bauer a Alajos Mészáros (obaja SMK), Jaroslav Paška (SNS) a Sergej Kozlík (HZDS).

41 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Európsky parlament #eurovoľby