Lekári nechcú prístroj, ktorý potvrdí antibiotiká

Prístroj, ktorý musia lekári v ambulancii mať, ale zdravotná poisťovňa im výkony na ňom neuhradí. Ide o CRP vyšetrenie, ktoré určí, či má pacient brať antibiotiká, alebo nie.

17.02.2014 12:00
CRP, skúmavka, krv Foto:
Pri CRP vyšetrení lekár iba z kvapky krvy za pár minút zistí, či pacient potrebuje antibiotiká.
debata (27)

Poisťovne ho uhradia iba detským pacientom. Všeobecní lekári pre dospelých preto povinnosť vlastniť prístroj ignorujú. Vo svojej ambulancii ho má len päť percent. Skúsenosti pritom hovoria, že šetrí náklady na lieky.

Ministerstvo zdravotníctva vo vyhláške stanovuje povinnosť vybaviť týmto prístrojom ambulanciu, zdravotné poisťovne výkony na ňom uhrádzajú iba pediatrom. Z 2¤400 ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých ho má asi 120. Neoplatí sa im ho zaviesť ani za podmienok, že budú vyberať poplatky od pacientov. Vyšetrenie je jednoduché, minimálne zaťažuje pacienta a výsledok je k dispozícii do niekoľkých minút.

V Čechách to ide, u nás nie

Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor si myslí, že je nezmyselné prístroj držať, keď ho lekár nemôže z účtovného hľadiska odpisovať. „Náklady nie sú len na samotný prístroj, ale aj na materiál, ktorý k tomu lekár potrebuje na vyšetrenie. A tieto náklady sa z kapitačnej platby od zdravotnej poisťovne nedajú pokryť,“ upozornil šéf súkromných lekárov. V Čechách poisťovne podľa neho CRP uhrádzajú, ten istý systém by mal fungovať aj u nás.

Ministerstvo k tejto téme nezaujalo stanovisko. „Ministerstvo zdravotníctva nemôže vstupovať do zmluvných vzťahov medzi poskytovateľom a poisťovňou,“ povedala k tomu hovorkyňa rezortu Martina Lidinská.

Z troch zdravotných poisťovní vyšetrenie CRP pre dospelých hradí iba Union. Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Dôvery ho platia z vlastného vrecka. Stojí od päť do sedem eur. Všeobecný lekár Ján Hencel považuje vyšetrenie CRP za výhodu v tom, že pacienti výsledok akceptujú a netrvajú na predpisovaní antibiotík. V jeho ambulancii pacient zaplatí päť eur. „Po zavedení vyšetrovania CRP v našej ambulancii klesla spotreba antibiotík na polovicu. Riešenie vidím jednoznačne v zazmluvnení výkonu všetkými zdravotnými poisťovňami,“ uvádza Hencel.

CRP výrazne zníži predpisovanie antibiotík

Poisťovne podľa Hencela nechcú tieto vyšetrenia uhrádzať. Myslí si, že sa bránia zvyšovaniu nákladov. „Problém je ten, že ak sa urobí vyšetrenie CRP a predpíšu sa antibiotiká, tak stúpnu poisťovni náklady. Keď sme však robili porovnania, tak nám vyšlo, že liečba antibiotikami sa vyžadovala iba približne v 20 percentách pacientov. To znamená, že 80 percent prípadov sú vírusové ochorenia, ktoré si liečbu antibiotikami nevyžadujú,“ vysvetľuje. Takýmto spôsobom by sa menej plytvalo liekmi a pacienti by ušetrili za zbytočne predpísané antibiotiká.

Pásztor by bol rád, keby zdravotné poisťovne hradili toto vyšetrenie. „Trendy v diagnostike sa predsa stále vyvíjajú a ide o to, aby sme sa v ambulanciách všeobecných lekárov pohli zo stredoveku, aby sme okrem fonendoskopu a stanovenia sedimentácie moču mohli viac objektivizovať,“ myslí si Pásztor.

Zdravotná poisťovňa Union, ktorá toto vyšetrenie uhradí všetkým zazmluvneným lekárom, uviedla, že po CRP boli antibiotiká predpísané len v tretine prípadov. Lekárom zaň dáva navyše 4,41 eura. Podľa hovorkyne poisťovne Judity Smatanovej v roku 2012 na tieto výkony vynaložila takmer 153-tisíc eur, vlani náklady vzrástli takmer na 186-tisíc eur.

Všeobecná zdravotná a poisťovňa Dôvera sa uhrádzaniu CRP bránia. Uvádzajú, že je súčasťou kapitácie. „V prípade potreby všeobecný lekár pre dospelých môže pacientovi urobiť CRP vyšetrenie a poisťovňa ho v takomto prípade uhradí priamo laboratóriu,“ dodala Alena Michalicová z referátu komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Nadmerné užívanie antibiotík spôsobuje, že baktérie sa stávajú odolnými a lieky už nedokážu pomáhať, nové účinnejšie zatiaľ nie sú. Lekári sú nútení predpisovať ďalšie a ďalšie. Slovensko je v spotrebe antibiotík na popredných priečkach v Európe. V roku 2012 sa spotrebovalo viac ako päť miliónov balení.

Čo je CRP vyšetrenie?

  • CRP je bielkovina, ktorá sa tvorí v pečeni a patrí do skupiny takzvaných bielkovín akútnej fázy. Len čo človek ochorie a v tele mu prebieha nejaký zápalový proces, množstvo jeho CRP začne stúpať.
  • Vyšetrenie CRP pomáha určiť, či ide o bakteriálnu, alebo o vírusovú infekciu. Vďaka tomu sa môže lekár rozhodnúť, či má zmysel nasadzovať na liečbu antibiotiká, ktoré zaberajú len na bakteriálne infekcie.
  • Vyšetrenie sa robí z kapilárnej krvi, teda „pichnutím do prsta“ a výsledok testu je známy do troch minút.
  • Výška číselných hodnôt výsledkov testu odráža mieru postihnutia tkanív zápalom. Kým hodnoty CRP medzi 6 až 35 signalizujú vírusovú infekciu, pri hodnotách 50 a viac ide už o bakteriálne infekcie. Medzi týmito hodnotami je neurčité rozmedzie, v ktorom lekár posudzuje klinické príznaky pacienta a jeho zdravotného stavu.
  • Po úspešnom podaní antibiotík na bakteriálnu infekciu hladina CRP rýchlo klesá.

(pk)

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #lekári #pacienti #zdravotné poisťovne #CRP