Kandidátov na šéfa Súdnej rady by mal navrhovať predseda Ústavného súdu

Predsedu Súdnej rady by mal v budúcnosti menovať prezident po jeho výbere z dvoch kandidátov, ktorých navrhne predseda, resp. predsedníčka Ústavného súdu SR. S takýmto návrhom ide do diskusie s opozíciou minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru).

18.02.2014 13:44
Tomáš Borec, Pavol Paška Foto: ,
Minister spravodlivosti Tomᚹ Borec a predseda NR SR Pavol Paška po skončení pracovného stretnutia na pôde Národnej rady SR na tému zásadných zmien v justícii.
debata (11)

Okrem toho upozorňuje, že šéf súdnej rady má byť ústavným činiteľom. „Pokiaľ by to mal byť sudca, tak by nemal vykonávať funkciu sudcu počas trvania výkonu funkcie predsedu súdnej rady,“ vyhlásil Borec.

Povedal to po tom, ako o návrhoch zmien v justícii, ktorých súčasťou má byť oddelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR, pracovne rokoval s predsedom parlamentu Pavlom Paškom. Na schôdzke bola aj predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková, šéfka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska a zástupca súdnej rady.

Na oddelenie spomínaných funkcií, ktoré dnes zastáva Štefan Harabin, treba ústavný zákon. Vládna moc ústavnú väčšinu nemá, takže Paška chce ešte tento týždeň zvolať predsedov opozičných poslaneckých klubov, aby o návrhu rokovali. „Aby sme v čo najkratšom čase predstavili verejnosti také zmeny, na ktorých bude čo najširšia, nielen odborná, ale aj politická zhoda,“ povedal Paška.

Okrem oddelenia dvoch vysokých súdnych funkcií by chceli aj ďalšie úpravy, ktoré by podľa ministra Boreca zvýšili dôveryhodnosť justície, jej kvalitu a výkon „aj s ohľadom jej očisty v očiach verejnosti“. Súdna rada by mala získať kompetenciu verejnej kontroly spoľahlivosti sudcov cez previerky všetkých sudcov, ktoré by urobil NBÚ. Sudcom zas chcú sprísniť pravidlá práce na doma, nároku na 13. a 14. plat, zavedenie sankcií za prieťahy v konaní, kontroly PN-iek a podobne.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Ústavny súd #justícia #Súdna rada #Tomáš Borec