Okolo kauzy zbitého poslanca je ticho

Pozadie a dôvody surového útoku na poslanca bratislavského Starého Mesta Marka Čambala naďalej zostávajú záhadou. Hneď po tom, čo sa skutok stal, mala ísť polícia po horúcej stope. Momentálne sa však obmedzuje len na strohé "vyšetrovanie pokračuje". Nevyjadruje sa ani sám poslanec, ktorý je stále práceneschopný.

19.02.2014 13:00
Marek Cambal, Čambal, parkovisko na Sasinkovej... Foto: ,
Marka Čambala napadli v piatok 7. februára ráno na parkovisku na Sasinkovej ulici, neďaleko budovy Lekárskej fakulty UK.
debata (8)

„Zostávame pri stanovisku, ktoré sme poskytli minulý týždeň. Vo veci sa vedie trestné stíhanie za zločin ublíženia na zdraví. Keď to situácia umožní, podáme viac informácií,“ konštatoval včera bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

„Nepoviem nič. Vyčkáme, čo zistia policajti,“ nechce o podrobnostiach prípadu hovoriť aj Čambal, ktorý krátko po udalosti vyslovil obavy z ohrozenia svojho života aj životov svojich rodinných príslušníkov.

Poslanca Čambala napadli a zbili obuškom údajne dvaja muži v piatok 7. februára ráno na parkovisku na Sasinkovej ulici, neďaleko budovy Lekárskej fakulty UK. Spôsobili mu otras mozgu, tržné rany na tvári a cielene sa zamerali aj na ruky, nevyhnutné na výkon jeho profesie chirurga.

Napadnutý niekoľko dní ležal v nemocnici na Mickiewiczovej ulici, kde pracuje. Teraz je v domácom ošetrení. „Dosiaľ má péenku. Chodí pravidelne na vyšetrenia a preväzy, termín jeho návratu do práce je stále neistý,“ povedal dekan Lekárskej fakulty Peter Labaš, ktorý Čambala krátko po bitke ošetroval.

Zastupiteľovi nominovanému Smerom pritom už asi pred mesiacom ktosi úmyselne podpálil auto.

Jedným z motívov oboch udalostí môžu byť vlaňajšie poslancove odhalenia v sociálnom zariadení Seniorcentrum, ktorého zriaďovateľom je samospráva Starého Mesta. Čambal bol členom poslaneckej skupiny, ktorá minulý rok v auguste urobila v domove, kde žije zopár desiatok zväčša nevládnych občanov, poslaneckú kontrolu. Zistili sa pri nej závažné nedostatky v starostlivosti o klientov.

Starostka mestskej časti Tatiana Rosová (SDKÚ) pochybenia opakovane odmietla. A rovnako aj vtedajšia šéfka zariadenia Viera Jašková. Ona aj jej manžel dnes zastávajú vysoké funkcie na staromestskej radnici, do ktorých sa bez výberového konania dostali na priamy pokyn Rosovej.

V Seniorcentre neskôr urobilo kontrolu aj ministerstvo práce. Po jej vyhodnotení vlani v decembri konštatovalo 24 nedostatkov a navrhlo udeliť zariadeniu v správnom konaní, ktoré zatiaľ nie je uzavreté, pokutu 200 až 2 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #vyšetrovanie #polícia #Marek Čambal #bratislavský poslanec